Σταϊκούρας: Την άλλη εβδομάδα η τροπολογία για τις επιταγές

0
4

Σε τροπολογία η οποία θα κατατεθεί στη Βουλή την άλλη εβδομάδα θα περιλαμβάνεται η διάταξη για την επίλυση του ζητήματος των επιταγών για την οποία έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση στο πλαίσιο του νέου πακέτου μέτρων στήριξης από την πανδημία αξίας 3,3 δισ.

Στην ίδια τροπολογία θα ενταχθούν και οι υπόλοιπες παρεμβάσεις αλλά και νέες ρυθμίσεις όπως η παράταση του χαμηλού ΦΠΑ στις μάσκες και για το 2021, ανέφερε ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας σήμερα στην τηλεόραση του ΑΝΤ1.

Σημειώνεται ότι έχει προαναγγελθεί σχέδιο για την παράταση πληρωμής των επιταγών με πηγές του Υπουργείου Οικονομικών να αναφέρουν προ ημερών ότι είναι υπό εξέταση σε ποιους κλάδους θα παραταθούν οι αναστολές και σε ποιους κλάδους θα υπάρξει μη ένταξη στον Τειρεσία. Έχει επισημανθεί επίσης ότι θα αφορά σε εταιρείες που τελούν σε αναστολή αλλά και στον κλάδο του τουρισμού (ΒΛΕΠΕ: Δέκα νέα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων ύψους 3,3 δισ. ευρώ – το video με τις δηλώσεις).

Επιπλέον, για το θέμα των τελών κυκλοφορίας επανέλαβε ο ΥΠΟΙΚ τη θέση του ότι αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξεταστεί κάποια παράταση στην πληρωμή, επαναλαμβάνοντας ότι η ΑΑΔΕ θα αποστείλει τα νέα τέλη κανονικά. «Θα δούμε όμως πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση" και "έχουμε αποδείξει ότι έχουμε αντανακλαστικά αν χρειαστεί να βοηθήσουμε» είπε.

Για το αν θα δοθεί και φέτος ενίσχυση σε χαμηλοσυνταξιούχους όπως τα προηγούμενα χρόνια επισήμανε πως δεν είναι ένα έτος υπερπλεονασμάτων αλλά ένα έτος πανδημίας στο οποίο υπάρχει ευελιξία σε δαπάνες που συνδέονται με αυτή. Αυτό σημαίνει, όπως επισήμανε, ότι τέτοιου είδους μέτρα είναι η ενίσχυση των μακροχρόνια ανέργων. Ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει πρόθεση για κάποιο εφάπαξ βοήθημα σε τμήματα της κοινωνίας τα οποία δεν έχουν δεχθεί πλήγμα από την υγειονομική κρίση.

Ανέφερε πως η ύφεση ίσως κυμανθεί οριακά πάνω από το 10% φέτος με μία ισχυρή ανάκαμψη περί το 5% το 2021. Είπε πως οποιοσδήποτε περιορισμός στην οικονομική δραστηριότητα έχει δυσμενή επίπτωση και στην πραγματική οικονομία και στα δημόσια οικονομικά, επαναλαμβάνοντας την εκτίμηση ότι γενικευμένα lockdown κοστίζουν 2,5% με 3% του ΑΕΠ το μήνα.  Είπε πως υπάρχει προβληματισμός για τους μακροχρόνιους ανέργους  και για τη στήριξή τους.