Τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Μάρτιο του 2019 καταγράφει η τουρκική λίρα

0
4

Ενισχύεται η τουρκική λίρα εν μέσω κατευθυνόμενης φημολογίας ότι τα επιτόκια μπορεί να αυξηθούν μετά από την παραίτηση του "τσάρου” της οικονομίας το Σαββατοκύριακο και την απόλυση του επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας.

Το νόμισμα, που παρουσιάζει τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των αναδυόμενων αγορών αυτό το έτος, σημείωσε άνοδο 4,1% έναντι του δολαρίου, οδηγώντας τον σχετικό δείκτη εκτός του εύρους υπερπώλησης για πρώτη φορά από τις 26 Οκτωβρίου.

Και ο δείκτης στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης είναι σε τροχιά να καταγράψει την μεγαλύτερη άνοδο από τον Αύγουστο.

Η σπέκουλα για μια επικείμενη αύξηση των επιτοκίων ήρθε αφότου ο πρόεδρος της χώρας Tayyip Erdogan απέλυσε τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας, Murat Uysal το Σαββατοκύριακο.

Στη συνέχεια ακολούθησε η ανακοίνωση της παραίτησης του υπουργού Οικονομικών και γαμπρού του Erdogan, Berat Albayrak.

Το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει περίπου 30% έναντι του δολαρίου το 2020, σε μια πτώση που έχει ενταθεί μετά από την διατήρηση των επιτοκίων αμετάβλητων. Στη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας τον Οκτώβριο.

Η λίρα ενισχύεται 3,4% έναντι του δολαρίου στις 8,2338 έναντι του αμερικανικού νομίσματος, ενώ το χρηματιστήριο σημειώνει άνοδο 1,8%.

Η λίρα ενισχύεται εν αναμονή νέων δράσεων από την κεντρική τράπεζα. Το βάρος τώρα πέφτει σε αυτά να αποδείξει ότι είναι πρόθυμη να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές για να στηρίξει το νόμισμα, αναφέρει ο Saed Abukarsh, από την Ark Capital Management στο Ντουμπάι.

Η αιφνίδια αντικατάσταση του Uysal από τον πρώην υπουργό Οικονομικών Naci Agbal, είναι απίθανο να ανακόψει τις απώλειες της λίρας εκτός κι αν η νομισματική πολιτική κάνει μια πιο επιθετική "στροφή”.

Ο πληθωρισμός είναι σε διψήφιο ποσοστό, η χώρα έχει έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και τα συναλλαγματικά αποθέματα μειώνονται.

«Θεωρώ ότι αυτή η θετική αντίδραση θα είναι βραχύβια», τόνισε ο επικεφαλής της νομισματικής στρατηγικής της Commerzbank, Ulrich Leuchtmann.

«Ερμηνεύω την απόλυση του Uysal και ιδιαίτερα την αντικατάστασή του ως ένα πιο ισχυρό έλεγχο του Τούρκου προέδρου στηνν κεντρική τράπεζα. Αυτό δεν μπορεί να έχει θετική κατάληξη για τη λίρα όσο δεν τερματίζει αυτή την αντισυμβατική πειραματική νομισματική πολιτική που εφαρμόζει η Τουρκία εδώ και τρία χρόνια», πρόσθεσε.

Η θητεία του Albayrak χαρακτηρίστηκε από τις άκαρπες προσπάθειες να ελέγξει την αξία του νομίσματος χωρίς να καταφύγει σε αύξηση των επιτοκίων, στο πλαίσιοο της εκτίμησης του Erdogan ότι τα υψηλότερα επιτόκια οδηγούν σε μεγαλύτερο πληθωρισμό.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι θεωρούν ότι το αντίθετο ισχύει.

Επίσης, και η νίκη του Biden στις αμερικανικές εκλογές, δεν πρόκειται να λειτουργήσει θετικά για την λίρα. Οι traders φαίνεται να ανησυχούν ότι οι αμερικανό-τουρκικές σχέσεις θα ψυχρανθούν με τη νέα κυβέρνηση.

Η τουρκική κυβέρνηση αντιμετωπίζει πιθανές κυρώσεις από τις ΗΠΑ για την εξαγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος.