Wall Street: Εκ νέου προς τις 30.000 μονάδες ο Dow

0
2

Με θετικά πρόσημα κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Παρασκευή με βηματισμό για μια εβδομάδα νέων ιστορικών υψηλών και για τους τρεις βασικούς δείκτες.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones κερδίζει 68,77 μονάδες (0,23%) στις 29.919,81 μονάδες. Ο S&P 500 προσθέτει 9,15 μονάδες (0,26%) στις 3.639,13 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται κατά 88,83 μονάδες (0,73%) στις 12.183,91 μονάδες.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε το 44ο ρεκόρ του για το 2020. Είχαν προηγηθεί τα ρεκόρ των Dow Jones και του S&P 500 την Τρίτη, στο κλίμα αισιοδοξίας που έχει διαμορφώσει η κούρσα για την ανάπτυξη ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων κατά της νόσου Covid-19.

Την Πέμπτη η αγορά έμεινε κλειστή για την αργία της Ημέρας των Ευχαριστιών, ενώ σήμερα θα κλείσει νωρίτερα.

Οι ελπιδοφόρες εξελίξεις από το μέτωπο των εμβολίων έρχονται ενώ καλπάζουν οι μολύνσεις από τον κορονοϊό σε Ευρώπη και ΗΠΑ, αναγκάζοντας τις κυβερνήσεις να υιοθετούν ολοένα και πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα αυτό το μήνα, η Pfizer και η BioNTech ανακοίνωσαν ότι το εμβόλιο τους ήταν περισσότερο από 90% αποτελεσματικό ενώ και η Moderna ανακοίνωσε επίσης ότι το εμβόλιό της παρουσιάζει υψηλή αποτελεσματικότητα.

Αυτά τα δεδομένα βοήθησαν στην άνοδο του Dow κατά 12,8% το Νοέμβριο μέχρι στιγμής, οδηγώντας τον στα μεγαλύτερα μηνιαία κέρδη από τον Ιανουάριο του 1987. Ο S&P 500 και ο Nasdaq σημειώνουν άνοδο 11% και 10,8% αντίστοιχα μέχρι στιγμής για τον Νοέμβριο.

Παράλληλα, ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης Russell 2000 βρίσκεται σε πορεία για τον καλύτερό του μήνα με ''άλμα'' 20%.

Ωστόσο στις ΗΠΑ, ο αριθμός των νοσηλευομένων με Covid-19 ξεπέρασε για πρώτη φορά το επίπεδο των 90.000. Την Πέμπτη ανακοινώθηκαν πάνω από 110.000 νέα κρούσματα, αριθμός αισθητά μειωμένος σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, ωστόσο οι αναλυτές φοβούνται για νέα εκτόξευση των κρουσμάτων λόγω των μαζικών μετακινήσεων στο εσωτερικό της χώρας εν μέσω των διακοπών για την Ημέρα των Ευχαριστιών.

Στις εξελίξεις από την πολιτική σκηνή, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Πέμπτη ότι θα αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο εάν το Σώμα των Εκλεκτόρων επιλέξει τον Τζο Μπάιντεν, αμβλύνοντας περαιτέρω τις ανησυχίες για την πορεία της μετάβασης της εξουσίας τις επόμενες εβδομάδες.

Ο Τραμπ πάντως επανέλαβε τους αβάσιμους ισχυρισμούς του ότι νίκησε στις εκλογές.

Εν τω μεταξύ, οι αλυσίδες λιανικής δίνουν ώθηση στους δείκτες καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν σε ισχυρές πωλήσεις λόγω της Black Friday.