Χαρίτσης: «Ουσιαστική ρευστότητα στην οικονομία έστω και τώρα»

Την ανάγκη «ουσιαστικής παροχής ρευστότητας στην οικονομία έστω και τώρα και τη δημιουργία στοχευμένου προγράμματος μη επιστρεπτέας ενίσχυσης για τον πληττόμενο κλάδο της εστίασης» υπογράμμισε ο βουλευτής Μεσσηνίας και τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στον ρ/στ «Πειραιάς, Κανάλι 1», επισημαίνοντας ότι «καταθέσαμε σήμερα το πρωί σχετική επίκαιρη ερώτηση στον υπουργό Ανάπτυξης».

«Πρόκειται για έναν κλάδο όπου δραστηριοποιούνται 80.000 επιχειρήσεις και απασχολεί περισσότερους από 350.000 εργαζόμενους και κύκλο εργασιών που άγγιξε τα 6 δισ. το 2018» συνέχισε ο βουλευτής. «Όλοι αυτοί που πλήττονται με σφοδρότητα από την αρχή της πανδημίας, με συντριπτική πτώση τζίρου κοντά στο 60%, που σε ορισμένες περιοχές φτάνει και το 90%» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «από την κυβέρνηση δεν έχει υπάρξει η ενίσχυση που απαιτείται», καθώς «η παροχή νέων δανείων και η αναστολή των υποχρεώσεων είναι μέτρα- ασπιρίνες για επιχειρήσεις που δίνουν αγώνα επιβίωσης», ενώ «τα προγράμματα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης των περιφερειών αποκλείουν πολλές από τις μικρές επιχειρήσεις του κλάδου».

«Η ΓΣΕΒΒΕ προειδοποιεί ότι 1 στις 3 επιχειρήσεις δεν θα επαναλειτουργήσουν μετά το lockdown» επισήμανε χαρακτηριστικά, «με κίνδυνο την απώλεια 120.000 θέσεων εργασίας και έμμεσες επιπτώσεις στο σύνολο της παραγωγικής αλυσίδας».

«Όλες οι πληγείσες επιχειρήσεις μπορούν να χρηματοδοτηθούν άμεσα από το τρέχον ΕΣΠΑ, με 100% ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, χωρίς καμία επιβάρυνση για τον κρατικό προϋπολογισμό» ξεκαθάρισε ο τομεάρχης Ανάπτυξης, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση δεν έχει καμία δικαιολογία. Να προχωρήσει άμεσα σε στοχευμένα προγράμματα ενίσχυσης και για άλλους πληττόμενους κλάδους, όπως ο πολιτισμός, ο ερασιτεχνικός αθλητισμός και τα γυμναστήρια».

«Στον ΣΥΡΙΖΑ από τον Απρίλη αλλά και πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη καταθέσαμε τις προτάσεις μας και προειδοποιήσαμε ότι η μη ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας οδηγεί σε κατάρρευση των εσόδων του κράτους» υπενθύμισε ο Αλ. Χαρίτσης και πρόσθεσε: «Χωρίς ένα ισχυρό πρόγραμμα κρατικής παρέμβασης, με ένα γενναίο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας», υπογραμμίζοντας ότι «η στήριξη της υγείας, της παιδείας και των κοινωνικών υποδομών αποτελεί προϋπόθεση για την ανάπτυξη αλλά και την τόνωση της απασχόλησης».

«Δυστυχώς η κυβέρνηση της ΝΔ, αντίθετα με τα όσα πράττουν οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη, έφερε το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων σε ιστορικό χαμηλό εικοσαετίας το 2ο εξάμηνο του 2019, ενώ για το 2021 το κρατά καθηλωμένο σε προ πανδημίας επίπεδα».

«Οι πολιτικές ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής, μείωσης των ανισοτήτων και στήριξης της κοινωνίας είναι οι μόνες που μπορούν να οδηγήσουν στην έξοδο από την κρίση» κατέληξε ο κ. Χαρίτσης.