Δοκιμάζει και νέα υψηλά η Wall Street

Ανοδικά κινούνται οι δείκτες της Wall Street στη συνεδρίαση της Τετάρτης,  μετά το χθεσινό αρνητικό κλείσιμο, βάζοντας πλώρη να ανακτήσουν τα νέα ιστορικά υψηλά που κατέγραψαν τη Δευτερά.

Οι επενδυτές εστιάζουν και σήμερα στις πολιτικές διεργασίες για την αύξηση της οικονομικής ενίσχυση που θα λάβουν οι Αμερικανοί στο πλαίσιο του πακέτου τόνωσης των 900 δισ. δολαρίου που ψηφίστηκε πρόσφατα από το Κογκρέσο, αλλά και στα νεότερα από το μέτωπο των εμβολίων, ιδίως στην έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κερδίζει 123 μονάδες ή 0,41% στις 30.459,09 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 ενισχύεται κατά 14 μονάδες ή 0,37% στις 3.740,89 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq προσθέτει 49,10 μονάδες ή 0,39% στις 12.899,32 μονάδες.

Οι δείκτες σκαρφάλωσαν σε νέα ιστορικά υψηλά τη Δευτέρα, ενώ την Τρίτη έκλεισαν με μικρές απώλειες μετά την απόφαση του ηγέτη της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ να μπλοκάρει την πρωτοβουλία των Δημοκρατικών να περάσουν με γρήγορες διαδικασίες το νομοσχέδιο που ψήφισε τη Δευτέρα η Βουλή των Αντιπροσώπων, για την αύξηση του ποσού της οικονομικής ενίσχυσης στις επιταγές προς τα νοικοκυριά, από τα 600 στα 2.000 δολάρια.

Υπέρ της αύξησης του ποσού στις επιταγές που θα λάβουν οι περισσότεροι Αμερικανοί έχει ταχθεί και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος σε πρόσφατη ανάρτησή του στο Twitter τόνισε ότι αυτό "πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν", υπογραμμίζοντας ότι "τα 600 δολάρια δεν φτάνουν".

Οι αναλυτές εκτιμούν πάντως ότι η πρόταση είναι δύσκολο να περάσει από την ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικάνους Γερουσία που παραδοσιακά είναι αντίθετοι σε νομοσχέδια που οδηγούν σε αύξηση των κρατικών δαπανών.

Την επενδυτική ψυχολογία ενισχύει ωστόσο, το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έδωσε σήμερα το πράσινο φως στο εμβόλιο που έχουν αναπτύξει η AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για έκτακτη χρήση κατά της νόσου Covid-19.

Παρότι στις ΗΠΑ το εμβόλιο της AstraZeneca δεν θα είναι διαθέσιμο μέχρι ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων να ολοκληρώσει την αξιολόγηση των στοιχείων από τις κλινικές δοκιμές που συνεχίζονται στη χώρα και αποφασίσει να εγκρίνει τη χρήση, η είδηση ενίσχυσε την αισιοδοξία ότι η έλευση των εμβολίων θα βάλει τέλος στην πανδημία.

Εξέλιξη που θεωρείται σημαντική, στην παρούσα φάση που τα κρούσματα αυξάνονται σε ολόκληρη τη χώρα, φτάνοντας τα 247.000 την Τρίτη, που είναι το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο από το ξέσπασμα της νόσου, και οι νοσηλείες παραμένουν σε επίπεδα-ρεκόρ, ενώ η πολιτεία του Κολοράντο ανακοίνωσε το πρώτο κρούσμα στις ΗΠΑ του μεταλλαγμένους στελέχους του κορονοϊού που ενδεχομένως να είναι έως και 70% πιο μεταδοτικό. Το Κέντρο Ελέγχου και πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDCP) ανακοίνωσε ότι περιμένει και νέα κρούσματα τις επόμενες ημέρες.