Επίκαιρη επερώτηση ΚΚΕ για τα εργασιακά θέματα

Σε μια εφ’ όλης της ύλης, ανταλλαγή επιχειρημάτων για τα εργασιακά θέματα εξελίχθηκε η συζήτηση στην Ολομέλειατης επίκαιρης επερώτησης του ΚΚΕ για την προστασία του εισοδήματος των εργαζομένων, την αύξηση του βασικού μισθού και την επαναφορά των ΣΣΕ.

Ο εισηγητής της επερώτησης Χρήστος Κατσώτης τόνισε ότι το KKE στηρίζει τις διεκδικήσεις των εργαζομένων για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Υποστήριξε το αίτημα για επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στον δημόσιο τομέα και της 13ης και 14ης σύνταξης, οι εργοδότες να πληρώνουν κανονικά και στην ώρα τους εργαζόμενους και ασφαλιστικά ταμεία, αύξηση μισθών, συντάξεων και κοινωνικές παροχές καθώς και να μην περικοπεί το δώρο των Χριστουγέννων, να λαμβάνουν όλοι επίδομα Πάσχα, το επίδομα ανεργίας να ανέρχεται στο 80% του κατώτατου μισθού χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος ανέφερε μεταξύ άλλων πως «η κυβέρνηση στο αίτημα για αυξήσεις σε μισθούς και μείωση του εργάσιμου χρόνου εργασίας, απαντά με κατάργηση του 8ωρου και με αύξηση του εργάσιμου χρόνου στις 10 ώρες δουλειάς, απλήρωτες υπερωρίες και περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης». Χαρακτήρισε «τερατούργημα» το νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας και ζήτησε να μην το φέρει στην Βουλή. Αξιοποιείτε είπε την πανδημία. Αρνείστε να στηρίξετε το δημόσιο σύστημα Υγείας με μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, με νέες ΜΕΘ, μειώνονται τα κονδύλια και συνεχίζετε να ταΐζετε τους κλινικάρχες.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι με το νομοσχέδιο που ετοιμάζει να φέρεις την Βουλή «μπαίνει μπουρλότο στη σταθερή δουλειά, πλαγιοκοπούνται οι Σ.Σ.Ε, συντρίβεται το εργατικό κόστος με τις ελαστικές μορφές εργασίας» και κατέκρινες τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις λέγοντας ότι με την τηλεργασία έχουμε εντατικοποίηση της εργασίας, διάλυση της προσωπικής και οικογενειακής ζωής.

Η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου εστίασε στις πολιτικές του ΟΑΕΔ λέγοντας πως για τις κυβερνήσεις και το αστικό κράτος είναι εργαλείο που συμβάλλει στην ενίσχυση της σχετικής και απόλυτης εξαθλίωσης, που αυξάνει το βαθμό εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Ο ΟΑΕΔ είναι μαγαζάκι της μεγαλοεργοδοσίας, σημειώνοντας ότι πόροι του Οργανισμού προέρχονται από τους εργαζόμενους και αντί να επιστρέφουν σε αυτούς όταν μένουν άνεργοι δωρίζονται μέσα από προγράμματα στην εργοδοσία και αυτό είναι ληστεία.

Τέλος ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής ανέφερε πως το διάστημα της πανδημίας απογειώθηκε η απλήρωτη δουλειά, ενώ 900.000 άνεργοι δεν παίρνουν ούτε σεντ από το επίδομα ανεργίας. Επέκρινε την άρνηση της κυβέρνησης για έκτακτο επίδομα 600 ευρώ σε όλους τους ανέργους, ότι δεν κάνει τίποτα για να καλύψει τις λαϊκές ανάγκες των οικογενειών που πλημμύρισαν στην Καρδίτσα, στην Εύβοια, στην Κρήτη, τους σεισμοπαθείς της Σάμου, τις οικογένειες των εργατών της ΛΑΡΚΟ που ιδιωτικοποιείται, ενώ αναφέρθηκε και στα προβλήματα από την πανδημία που υπάρχουν στην Παιδεία.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Χρήστος Μπουκώρος χαρακτήρισε «μαξιμαλιστικές» τις προτάσεις του ΚΚΕ λέγοντας πως σαφώς και οι εργαζόμενοι μπορεί να μην είναι ευτυχισμένοι ή να μην έχουν το βιοτικό επίπεδο που και εμείς θέλουμε αλλά προς το παρόν αυτό είναι το εφικτό. Καταλόγισε στο ΚΚΕ ότι κάνει προτάσεις χωρίς καμία κοστολόγηση. Απέρριψε την πρόταση αύξησης της φορολογίας του κεφαλαίου λέγοντας πως η υπερφολόγηση το μόνο που θα καταφέρει θα είναι την φυγή των επιχειρήσεων και την αύξηση της ανεργίας. Όπως και την κρατικοποίηση των μέσων παραγωγής, σημειώνοντας ότι όπου αυτή εφαρμόσθηκε απέτυχε.

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου καταλόγισε στην κυβέρνηση πως αμέσως μετά τις εκλογές «έβαλε μπροστά τον οδοστρωτήρα στα εργασιακά δικαιώματα και τις εργασιακές σχέσεις. Απελευθερώσατε τις απολύσεις , την προστασία των εργολαβικών εργαζομένων, υποβαθμίσατε και απαξιώσετε το ΣΕΠΕ. Κουνάτε το δάχτυλο για την διασπορά της πανδημίας στους χώρους εργασίας και να περνούν μέρες για να παρθούν τα αναγκαία μέτρα.

Προχωράτε είπε στην πάταξη των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της συλλογικής αυτονομίας. Χρησιμοποιείτε και εκμεταλλεύεστε την πανδημία για βίαιη και μεγάλη αναδιάρθρωση της οικονομίας, εγκαταλείποντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην τύχη τους και με την πλήρη απορρύθμιση και αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων και της αγοράς εργασίας. Καταλόγισε καθυστέρηση στην θεσμοθέτηση της τηλεργασίας. Υποβάλατε χωρίς διάλογο το σχέδιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το Ταμείο Ανάκαμψης. Κατηγόρησε μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση δίνει κουτσουρεμένο το δώρο των Χριστουγέννων. Δεν στηρίζονται 740.000 επτακόσιες άνεργοι.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος απευθύνθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας πως «θα πρέπει να σου επιτρέπει το έργο σου για να σηκώνεις το δάκτυλο της κριτικής», ενώ είπε πως εάν ήταν στην θέση των βουλευτών του ΚΚΕ «θα επερωτούσα την κυβέρνηση κυρίως για το θέμα της σχέσης τηλεργασίας και τις καθυστερήσεις έκδοσης συντάξεων. Για τη λειτουργία του μηχανισμού ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, για την υποβάθμιση των κλαδικών συμβάσεων».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος ανέφερε πως έχουν δίκιο οι επερωτώντες βουλευτές του ΚΚΕ στις διαμαρτυρίες τους για τους εργαζομένους. Δυστυχώς, όμως, όσο εφαρμόζεται η πολιτική των μνημονίων στη χώρα μας η κατάσταση δεν πρόκειται να αλλάξει, ενώ το χειρότερο όλων είναι το ότι οι μειώσεις των μισθών των εργαζομένων πήγαν χαμένες, όπως και οι μειώσεις των συνταξιούχων που οδήγησαν στην κατάρρευση του ΑΕΠ, η λύση είπε θα ήταν εάν αναβάλλονταν τουλάχιστον οι πληρωμές των τοκοχρεολυσίων έως ότου η Ελλάδα επανέλθει σε πορεία ανάπτυξης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ 25 Κλέων Γρηγοριάδης, ανέφερε ότι το κόμμα του στέκεται σταθερά και με όλες του τις δυνάμεις απέναντι σε αυτές τις εργασιακές πρακτικές και στις μεθοδευμένες κινήσεις σύσσωμου του μνημονιακού πολιτικού προσωπικού της χώρας. Η λύση είναι μόνο μία: Η κατάργηση όλων αυτών των κατάπτυστων, σκληρά ταξικών εργασιακών πρακτικών, ανέφερε.