Κόλλιας (ΟΕΕ): Η ελληνική οικονομία και η χώρα επανέκτησαν τη βαθμίδα αξιοπιστίας συνολικά, σε όλα τα επίπεδα

0
4

O πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Κωσταντίνος Κόλλιας είναι εκ νέου υποψήφιος στις εκλογές του ΟΕΕ, οι οποίες θα διεξαχνούν την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου.

Μιλώντας στο iefimerida.gr ο κ. Κόλλιας αναφέρθηκε στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα και τη σημασία που έχει τονίζοντας «σημαίνει ουσιαστικά την επανάκτηση της βαθμίδας αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας και της χώρας συνολικά, σε όλα τα επίπεδα».

Η επανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την ελληνική οικονομία, μετά και την ανακοίνωση της Fitch, την περασμένη Παρασκευή, δείχνει ότι ο στόχος επιτεύχθηκε. Σας έχουμε ακούσει να αναφέρεστε συχνά σε αυτό. Για ποιο λόγο;

Από την πρώτη στιγμή, ως Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, τονίσαμε την ανάγκη ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας για την ελληνική οικονομία.

Διότι αυτό σημαίνει ότι οι οίκοι αξιολόγησης – και κατ΄ επέκταση η διεθνής επενδυτική κοινότητα – αναγνωρίζουν την αξιοπιστία της Ελληνικής Δημοκρατίας στο 100%. Συνεπώς, βλέπουν τη χώρα μας ως απόλυτα αξιόπιστο εταίρο για μακροπρόθεσμες και παραγωγικές επενδύσεις, αλλά και ως μέλος της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διότι αυτό σημαίνει μείωση του κόστους χρήματος για την Ελληνική Δημοκρατία, ώστε να εξυπηρετεί ακόμα καλύτερα τις δανειακές της ανάγκες, αλλά και φθηνότερο χρήμα για τις τράπεζες, ώστε να δίνουν αντίστοιχα φθηνότερα δάνεια.

Διότι αυτό σημαίνει δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε επίπεδο, τόσο ανειδίκευτου προσωπικού, όσο και εξειδικευμένου στελεχιακού δυναμικού. Αυτό θα αποτελέσει κίνητρο και παραμονής στη χώρα μας όσων νέων σχεδιάζουν να φύγουν, αλλά και δυναμικότερης επιστροφής όσων βρίσκονται ήδη εκτός συνόρων και θεωρούν ότι η Ελλάδα δεν έχει να τους προσφέρει κάτι παραπάνω στην εργασιακή τους πορεία.

Συνεπώς, έχουμε τελειώσει με τις υποχρεώσεις μας ως χώρα για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο;

Σε καμία περίπτωση. Η κυβέρνηση, το Κράτος και οι υπηρεσίες του οφείλουν να συνεχίσουν να δουλεύουν κανονικά και απερίσπαστα προς αυτή την κατεύθυνση. Πρέπει να έχουμε διαρκώς στο μυαλό μας ότι οποιαδήποτε επιβράδυνση και μείωση της προσπάθειας για την πλήρη αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας του κράτους και του παραγωγικού ιστού της Ελλάδας – διότι περί αυτού πρόκειται τελικά – θα μας πάει ξανά πολλά βήματα πίσω σε αυτή τη διαδικασία. Και τα αποτελέσματα θα είναι πολλαπλασιαστικά χειρότερα. Διότι θα δείξουμε ότι, τελικά, δεν έχουμε τη βούληση να αλλάξουμε και να χτίσουμε σταθερά και βιώσιμα την αξιοπιστία, που απαιτείται, ώστε να μας αντιμετωπίζουν ως ισότιμους και σοβαρούς συνομιλητές. Διότι, στο τέλος της ημέρας, η επανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας σημαίνει ουσιαστικά επανάκτηση της βαθμίδας αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας και της χώρας συνολικά, σε όλα τα επίπεδα.

Την Κυριακή, στις 10 Δεκεμβρίου, διεξάγονται εκλογές στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Για ποιο λόγο οι οικονομολόγοι – μέλη του ΟΕΕ να πάνε στις κάλπες;

Διότι οι φετινές εκλογές στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος είναι διαφορετικές από όλες τις προηγούμενες. Έχοντας βιώσει, την τελευταία τριετία, πολλαπλές διαταραχές από εξωγενείς παράγοντες, τα μέλη μας έχουν σηκώσει στις πλάτες τους μεγάλο μέρος των κρίσεων, που προέκυψαν. Τόσο οι λογιστές – φοροτεχνικοί, με τις υποχρεώσεις που ανέλαβαν να διεκπεραιώσουν για τους πελάτες τους σε χρόνο-ρεκόρ, όσο και οι οικονομικοί διευθυντές και οι εσωτερικοί ελεγκτές, με τις κρίσιμες αποφάσεις, που κλήθηκαν να λάβουν σε ασφυκτικά και κατεπείγοντα χρονοδιαγράμματα και οι οποίες αφορούσαν την ίδια την υπόσταση της επιχείρησης και τις δουλειές χιλιάδων ανθρώπων. Τα όσα υλοποιήσαμε τους βοήθησαν σημαντικά σε αυτό το δύσκολο έργο τους. Γι αυτό, και δεδομένου ότι η κανονικότητα δεν έχει επιστρέψει, αλλά και ότι οι διαταραχές και οι αλλαγές είναι διαρκείς και προβλέπονται να συνεχίσουν έτσι, το σύνολο των οικονομολόγων έχει ανάγκη από μια σοβαρή διοίκηση στο ΟΕΕ, που να συνεχίσει να τους εκπροσωπεί αποτελεσματικά και να τους δίνει τα εργαλεία και τα εφόδια να αντιμετωπίζουν ό,τι έκτακτο προκύπτει.

Τι ακριβώς κάνει το ΟΕΕ σε αυτή την κατεύθυνση;

Στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, εργαζόμαστε διαρκώς, κινούμενοι σε δύο άξονες:

Πρώτον, στο πλαίσιο του ρόλου μας ως θεσμοθετημένος σύμβουλος της κυβέρνησης για θέματα οικονομίας, παρεμβαίνουμε, ώστε να επιλύονται ουσιαστικά τα προβλήματα των μελών μας, μέσω νομοθετικών πρωτοβουλιών, προτάσεων και κάθε είδους αποφάσεων.
Και δεύτερον, με το να εξασφαλίζουμε στα μέλη μας τη συμμετοχή τους σε προγράμματα κατάρτισης και μετεκπαίδευσης, καθώς και τον ψηφιακό εκσυγχρονισμότων γραφείων τους. Πρωτοβουλίες που στοχεύουν αναμφίβολα στην αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχουν οι οικονομολόγοι και οι λογιστές – φοροτεχνικοί.

Αυτή η προσέγγιση, την οποία υπηρετώ πιστά ως Πρόεδρος του ΟΕΕ, τα τελευταία δέκα περίπου χρόνια, έχει αναβαθμίσει σημαντικά τον ρόλο τόσο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, όσο, και κατ΄ επέκταση, των οικονομολόγων-μελών μας.

Και μπορεί η ΔΗΚΙΟ να παίξει ξανά αυτό τον ρόλο;

Η Δημοκρατική Κίνηση Οικονομολόγων είναι η μόνη παράταξη η οποία έχει αποδείξει ότι αποτελεί τη μοναδική ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη πρόταση για τη διοίκηση του Φορέα μας. Με όλα όσα έχουμε κάνει αυτά τα χρόνια, και με όσα σχεδιάζουμε για την επόμενη θητεία μας, εφόσον τα μέλη του ΟΕΕ μας εμπιστευτούν ξανά. Και έχουμε ακόμα περισσότερη όρεξη για δουλειά. Αυτό φαίνεται και στο ψηφοδέλτιό μας, το οποίο συνδυάζει την εμπειρία πολλών υποψηφίων μας, με τη φρεσκάδα και τις νέες ιδέες νέων οικονομολόγων, που διεκδικούν την ψήφο των μελών μας. Το σύνθημά μας είναι ένα και το υποστηρίζουμε διαρκώς στην πράξη: Το ΟΕΕ ακόμα πιο ψηλά!