Ευρωζώνη: Παρέμεινε σε αρνητικό έδαφος ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο

0
2

Παρέμεινε σε αρνητικό έδαφος ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, για τέταρτο συνεχόμενο μήνα τον Νοέμβριο, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ ότι η πτώση στις τιμές μπορεί να είναι πιο επίμονη από ό,τι αναμενόταν, καθώς οι αποπληθωριστικές δυνάμεις εντείνονται εν μέσω βαθιάς ύφεσης.

Η αύξηση των τιμών σε ετήσια βάση στην Ευρωζώνη παρέμεινε σταθερή στο -0,3%, χαμηλότερα από τις προσδοκίες για -0,2%, καθώς οι ενεργειακές τιμές υποχώρησαν και η πτώση στα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά επιταχύνθηκε, καθώς η Ευρώπη εφαρμόζει νέα lockdowns για να καταπολεμήσει την πανδημία.

Ίσως το πιο ανησυχητικό για τους φορείς χάραξης πολιτικής, οι δομικές τιμές (που δεν περιλαμβάνουν τρόφιμα και ενέργεια) παρέμειναν σταθερές στο 0,45, πολύ χαμηλότερα από τον στόχο της ΕΚΤ, αλλά κοντά στο 2%.

Με την Ευρωζώνη να οδεύει σε ύφεση στο δ΄ τρίμηνο, η ΕΚΤ έχει ήδη προαναγγείλει νέα μέτρα τόνωσης της οικονομίας στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, που σημαίνει περισσότερες αγορές ομολόγων και φθηνή ρευστότητα στις τράπεζες, αφήνοντας τους φορείς χάραξης πολιτικής απλώς να συζητούν τις λεπτομέρειες του πακέτου.

Οι φορείς χάραξης πολιτικής επίσης υποστηρίζουν ότι στόχος είναι να διατηρηθούν οι χρηματοδοτικές συνθήκες στο τρέχον επίπεδο, αντί να μειωθούν περαιτέρω, ένα σημείο που επίσης υπογράμμισε το μέλος της ΕΚΤ Isabel Schnabel σε συνέντευξή της στο Bloomberg.

Παρόλο που οι αγορές αναμένουν επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων κατά έξι μήνες, η Schnabel δήλωσε ότι μια μεγαλύτερη παράταση εξετάζεται επίσης και δεν ήταν δουλειά της ΕΚΤ να ανταποκριθεί στις προσδοκίες της αγοράς.