Fitch: Στα 45 δολ. η μέση τιμή του brent το 2021 – Τα εμβόλια δεν θα βοηθήσουν έως το β’ εξάμηνο

0
4

Πτώση της τιμής του παγκοσμίου σημείου αναφοράς, πετρελαίου τύπου Brent στα 45 δολ. το βαρέλι κατά μέσο όρο το 2021, παρά τα καλά νέα από το πεδίο των εμβολίων,  προβλέπει ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings.

Η εκτίμηση είναι κατά 9% χαμηλότερη από εκείνη που καταγράφεται σε έρευνα της Refinitiv. Το αργό τύπου Brent εκτιμάται σε αυτήν ότι θα κινηθεί στα 49,35 δολ. το βαρέλι, με τα 50 δολ. να είναι η κυρίαρχη πρόβλεψη μεταξύ 36 αναλυτών. Η δε Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ αναμένεται το brent να διαμορφωθεί στα 46,59 δολ. το βαρέλι.

Ο Dmitry Marinchenko, ανώτερο διευθυντικό στέλεχος της Fitch Ratings, ανέφερε ότι είναι πιο συγκρατημένος.

«Αναμένουμε οι τιμές να κινηθούν περί τα 45 δολάρια όσον αφορά το brent», δήλωσε εκπομπή του αμερικανικού δικτύου CNBC, νωρίτερα σήμερα. «Αυτό υποδηλώνει ότι η ζήτηση θα παραμείνει αδύναμη τουλάχιστον μέχρι το β' εξάμηνο του 2021, καθώς η πρόοδος όσον αφορά τον γενικό εμβολιασμό δεν αναμένεται να είναι ιδιαίτερα ταχεία».

Αυτή την εβδομάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο έγινε η πρώτη χώρα η οποία χορήγησε έγκριση σε εμβολιαστικό σκεύασμα, συγκεκριμένα εκείνο των Pfizer – BioNTech κατά της Covid-19, για άμεση χρήση. Εμβολιασμοί σε υγειονομικούς αναμένεται να ξεκινήσουν στη Βρετανία εντός της επόμενης εβδομάδας.

Η ιατρική κοινότητα διεθνώς ωστόσο προειδοποιεί ότι θα περάσουν μήνες μέχρι να είναι διαθέσιμα ευρέως όλα τα εμβόλια που χρειάζονται για τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού.

Οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άνοδο όταν φαρμακοβιομηχανίες όπως οι Pfizer-BioNTech και Moderna ανακοίνωσαν ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων τους, με βάση κλινικές δοκιμές, ξεπερνά το 90%.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Marinchenko, τα εμβόλια πιθανότατα δεν θα έχουν θετική επίδραση στη ζήτηση έως το β' εξάμηνο του 2021.

«Με αδύναμη ζήτηση και με τον OPEC να προσπαθεί να ελέγξει την κάνουλα της προσφοράς προκειμένου να αποφευχθούν μεγάλα υπερπλεονάσματα ή ελλείμματα στην αγορά, αναμένουμε την τιμή στα 45 δολ. το επόμενο έτος», σημείωσε.

Ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC) και οι εταίροι του στον ευρύτερο OPEC+ συμφώνησαν την Πέμπτη να αυξήσουν την ημερήσια παραγωγή τους κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως από τον Ιανουάριο, πολύ λιγότερα σε σχέση με τη συμφωνία του Απριλίου, που προέβλεπε 2 εκατ. βαρέλια να μπουν εκ νέου στην αγορά από τις αρχές του νέου έτους. Έτσι, η ημερήσια περικοπή της παραγωγής σε σχέση με την προ συμφωνίας του Απριλίου εποχή διαμορφώνεται πλέον, από την 1η Ιανουαρίου, στα 7,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Τόσο το brent  (+2,01%, στα 49,69 δολ. το βαρέλι), όσο και το αμερικανικό αργό τύπου WTI (+2,02%, στα 46,56 δολ. το βαρέλι) κινούνται σήμερα ανοδικά.