Ήπιες απώλειες στην Wall Street

0
2

Πτωτικά κινούνται οι δείκτες της Wall Street στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, μετά το κλείσιμο και των τριών σε ιστορικά υψηλά την Πέμπτη, εν μέσω ευφορίας ότι σύντομα το Κογκρέσο θα καταλήξει σε συμβιβασμό για το νέο πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης της οικονομίας.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones καταγράφει πτώση 79 μονάδων ή 0,26% στις 30.223 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 χάνει 13 μονάδες ή 0,37% στις 3.708 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχωρεί κατά 9 μονάδες. ή 0,07% στις 12.755 μονάδες.

Οι ηγέτες του Κογκρέσου βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για ένα νέο πακέτο τόνωσης ύψους 900 δισ. δολαρίων, που αποτελεί προϊόν συμβιβασμού Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών μετά από μήνες διαπραγματεύσεων.

Ο ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Ρεπουμπλικανός Μιτς ΜακΚόνελ, ανέφερε ότι "μια συμφωνία των δύο κομμάτων και των δύο σωμάτων στο Κογκρέσο μοιάζει να είναι πια στο χέρι μας".

Η κορυφαία μορφή του Δημοκρατικού Κόμματος στο Κογκρέσο, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, επιβεβαίωσε ότι και η παράταξή της κινείται προς συμβιβασμό.

Την γενική αισιοδοξία, η οποία οδήγησε στα ρεκόρ της Πέμπτης, τροφοδοτεί και η πορεία των μαζικών εμβολιασμών κατά της Covid-19, με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς να εμβολιάζεται νωρίτερα σήμερα το πρωί, ενώ εντός της ημέρας η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ αναμένεται να έχει εγκρίνει το δεύτερο πειραματικό εμβόλιο κατά της ασθένειας, μετά από εκείνο των Pfizer/BioNTech, της εταιρείας Moderna. Το βράδυ της Πέμπτης, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων της Υπηρεσίας έδωσε "πράσινο φως" για την εγκρισή του.

Τεράστιος όγκος συναλλαγών, εξάλλου, αναμένεται εντός της ημέρας στο χρηματιστήριο, καθώς μετά το κλείσιμο της αγοράς θα πραγματοποιηθεί η εισαγωγή της μετοχής της Tesla στον δείκτη S&P 500. Με κεφαλαιοποίηση άνω των 600 δισ. δολ. και ένα ράλι ανόδου 700% από την αρχή του έτους, η Tesla εισέρχεται στον δείκτη ως η 7η μεγαλύτερη εταιρεία στο πλαίσιό του.

"Παθητικά" funds τα οποία ακολουθούν απλώς την πορεία του S&P 500 ως προς τα κεφάλαιά τους αναμένεται να αγοράσουν μετοχές της Tesla αξίας άνω των 85 δισ. δολ. S&P 500, πωλώντας μετοχές ανάλογης αξίας από τις υπόλοιπες εταιρείες του δείκτη προκειμένου να "κάνουν χώρο" για την εταιρεία του Elon Musk.

Η είσοδος της Tesla συμπίπτει με το λεγόμενο quadruple witching, που λαμβάνει χώρα κάθε τρίμηνο, με τη λήξη των options και futures δεικτών και μετοχών, οπότε η σημερινή ημέρα αναμένεται να είναι από τις πλέον "ενεργές" όσων αφορά τις συναλλαγές για όλο το 2020.

Σε επίπεδο εβδομάδας, μέχρι στιγμής, οι δείκτες σημειώνουν ήπια κέρδη, με τον S&P 500 να έχει κερδίσει 1,6%, βαδίζοντας για την τέταρτη εβδομάδα κερδών μέσα στις τελευταίες πέντε. Ο Dow έχει κερδίσει 0,9% στην εβδομάδα, ενώ ο Nasdaq κινείται ισχυρότερα ανοδικά κατά 3,1%.

Τα κέρδη δείχνουν ότι η αγορά αψηφά την εκτίναξη των κρουσμάτων κορονοϊού στις ΗΠΑ, καθώς και τα μάλλον απογοητευτικά μακροοικονομικά στοιχεία, κυρίως εκείνα τα οποία αφορούν την απασχόληση. Οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας, την περασμένη εβδομάδα έφθασαν τις 885.000, στο υψηλότερο σημείο από τα τέλη Σεπτεμβρίου, έναντι εκτιμήσεων για 808.000. Μεγαλύτερη του αναμενομένου ήταν και η πτώση των λιανικών πωλήσεων τον Νοέμβριο.