Κέρδη στη Wall Street με ώθηση από την έναρξη των εμβολιασμών

0
3

Με κέρδη ξεκινούν την εβδομάδα οι βασικοί δείκτες της Wall Street μετά τις απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας, καθώς οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους στην έναρξη της γιγαντιαίας επιχείρησης για τον εμβολιασμό των Αμερικανών κατά της νόσου Covid-19 σε ένα ιστορικό ορόσημο στη μάχη για τον έλεγχο της πανδημίας.

Με τις ΗΠΑ να σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο στα κρούσματα, τις νοσηλείες και τους θανάτους, η έναρξη του προγράμματος εμβολιασμού του πληθυσμού με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech αναζωπυρώνει τις ελπίδες για τη σταδιακή επιστροφή της κοινωνικής και οικονομικής ζωής σε πιο φυσιολογικούς ρυθμούς.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), χορήγησε με διαδικασίες εξπρές την επείγουσα έγκριση στο εμβόλιο των Pfizer/BioNTech. Έτσι, ο κρατικός μηχανισμός των ΗΠΑ έχει ήδη αρχίσει να στέλνει δόσεις του εμβολίου από τις εγκαταστάσεις της Pfizer στο Μίσιγκαν σε εκατοντάδες κέντρα διανομής σε όλη την επικράτεια, ενισχύοντας τις ελπίδες των επενδυτών ότι έρχονται καλύτερες ημέρες. Το πρώτο εμβόλιο έγινε ήδη σε μία νοσοκόμα στη Νέα Υόρκη, παρουσία του κυβερνήτη Άντριου Κουόμο.

Παράλληλα, ο FDA αναμένεται να ανακοινώσει την αξιολόγησή του για το εμβόλιο της Moderna αυτήν την εβδομάδα.

Η θετική αυτή εξέλιξη έρχεται σε μια περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη για τις ΗΠΑ. Την Κυριακή η χώρα κατέγραψε 183.814 νέα κρούσματα και τουλάχιστον 1.357 θανάτους, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνουν οι New York Times. Ο μέσος όρος στις ΗΠΑ διαμορφώνεται στα 210.039 κρούσματα την ημέρα την τελευταία εβδομάδα, εμφανίζοντας άνοδο 30% από το μέσο όρο πριν από δύο εβδομάδες. Την ίδια στιγμή, οι νοσηλείες ξεπέρασαν τα 109.000 άτομα την Κυριακή, σημειώνοντας και νέο ρεκόρ.

Στο ταμπλό ο βιομηχανικός Dow Jones κερδίζει 240,73 μονάδες (0,79%) στις 30.287,25 μονάδες. Ο S&P 500 προσθέτει 32,12 μονάδες (0,88%) στις 3.695,66 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται κατά 123,73 μονάδες (1%) στις 12.500,54 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones 26 κινούνται με θετικό πρόσημο και μόλις τέσσερις με αρνητικό. Τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη σημειώνει η Boeing με κέρδη 6,77 δολ. ή σε ποσοστό 2,94% στα 237,11 δολ. και ακολουθούν η McDonald's στα 213,26 δολ. με άνοδο 2,65% και η Intel στα 50,88 δολ. με άνοδο 2,31%.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα είναι η Walt Disney (-0,80%), η  Salesforce.com (-0,51%) και η American Express (-0,42%).

Στο μεταξύ, στην Ουάσινγκτον συνεχίζει η προσπάθεια για την επίτευξη συμφωνίας στο πολυαναμενόμενο πακέτο τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας.

Σήμερα αναμένεται να παρουσιαστεί στο Κογκρέσο μια νέα διακομματική πρόταση για το πακέτο τόνωσης της οικονομίας, που θα βασίζεται στο προηγούμενο σχέδιο των 908 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το Reuters. Όπως σημειώνει το πρακτορείο, το πακέτο των 908 δισ. δολαρίων που είχε προταθεί από Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς, θα "σπάσει" σε δύο μέρη, ένα ύψους 748 δισ. δολαρίων που θα αφορά τα μέτρα στήριξης των ανέργων και των μικρών επιχειρήσεων και ένα δεύτερο που θα περιλαμβάνει τα αμφιλεγόμενα μέτρα όπως η στήριξη των πολιτειών, σε μια προσπάθεια να αυξηθούν οι πιθανότητές έγκρισής του.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, ο τίτλος της μητρικής της Google, Alphabet σημειώνει μικρά κέρδη 0,2% μετά τις σοβαρές διαταραχές που γνώρισαν νωρίτερα οι δημοφιλέστερες υπηρεσίες του κολοσσού, όπως το Gmail και το YouTube σε ΗΠΑ, Ευρώπη, Ινδία και αλλού.

Οι μετοχές της Alexion Pharmaceuticals Inc. σημειώνουν άλμα 30% μετά την ανακοίνωση της AstraZeneca ότι έχει καταλήξει σε συμφωνία για την εξαγορά της εταιρείας έναντι 39 δισ. δολ. σε μετρητά και μετοχές.

Από το μέτωπο των αποτελεσμάτων, η 3M Co. ανακοίνωσε ότι οι συνολικές πωλήσεις για το μήνα του Νοεμβρίου σημείωσαν άνοδο 8% από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο στα 2,9 δισ. δολ. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι "παρά τη μεγάλη αβεβαιότητα σε μακροοικονομικό επίπεδο", περιμένει οι πωλήσεις του δ'  τριμήνου να διαμορφωθούν μεταξύ 8,2 δισ. δολ. και 8,4 δισ. δολ.