Νέα ρεκόρ στη Wall μετά την υπογραφή Τραμπ στο πακέτο στήριξης

0
3

Σε ανοδικό έδαφος κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street, σημειώνοντας νέα ρεκόρ τη Δευτέρα στον απόηχο της απόφασης του Αμερικανού προέδρου να υπογράψει τα νομοσχέδιο για το πακέτο στήριξης της οικονομίας παρά τις έντονες αντιρρήσεις που είχε εκφράσει την προηγούμενη εβδομάδα, τερματίζοντας έτσι την αβεβαιότητα για εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Ο απερχόμενος αρχηγός του κράτους είχε απειλήσει να ασκήσει βέτο στο ψηφισμένο από το Κογκρέσο νομοσχέδιο, ζητώντας – όπως και οι Δημοκρατικοί αντίπαλοί του – απευθείας πληρωμή 2.000 δολαρίων σε κάθε νοικοκυριό, έναντι 600 δολ. που προβλέπει το νομοσχέδιο. Η πρόταση Τραμπ συνάντησε όμως "τείχος" αντίστασης από τους Ρεπουμπλικάνους.

Με την υπογραφή του νομοσχεδίου για το πακέτο στήριξης των 900 δισ. δολ. ανοίγει ο δρόμος για την οικονομική ενίσχυση εκατομμυρίων ανθρώπων την ίδια στιγμή που η πανδημία συνεχίζει να "καλπάζει" στις ΗΠΑ, οδηγώντας σε πρωτοφανή κάμψη της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας. Οι αναλυτές ελπίζουν ότι οι οικονομικές αυτές ενισχύσεις θα βοηθήσουν να μετριαστεί ο αντίκτυπος των μέτρων ανάσχεσης στην οικονομία που αναγκάζονται να υιοθετούν οι πολιτείες και τοπικές αρχές για να διαχειριστούν την κρίση.

Στο ταμπλό ο βιομηχανικός Dow Jones προσθέτει 221,86 μονάδες (0,73%) στις 30.421,73 μονάδες. Ο S&P 500 κερδίζει 26,12 μονάδες (0,70%) στις 3.729,04 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται κατά 86,60 μονάδες (0,68%) στις 12.891,44 μονάδες.  

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones οι 28 κινούνται με θετικό πρόσημο και μόλις δύο με αρνητικό. Τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη σημειώνει η Apple με κέρδη 3,04 δολ. ή σε ποσοστό 2,30% στα 135,01 δολ. και ακολουθούν η Walt Disney στα 176,99 δολ. με άνοδο 1,88% και η Goldman Sachs Group στα 259,71 δολ. με άνοδο 1,39%.

Στον αντίποδα, οι μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα είναι η Salesforce.com (-0,31%) και η Verizon Communications (-0,14%).  

Ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ, Δρ. Άντονι Φάουτσι, προειδοποίησε πάντως την Κυριακή ότι τα κρούσματα κορονοϊού στις ΗΠΑ ενδέχεται να αυξηθούν μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Την αισιοδοξία συντηρεί πάντως το τεράστιο πρόγραμμα εμβολιασμών, ίσως το δυσκολότερο εγχείρημα στη σύγχρονη ιστορία όπως αναφέρουν οι ειδικοί, για την προστασία των πληθυσμών από τον κορονοϊό.

Η διαδικασία εμβολιασμών στις ΗΠΑ με τα εμβόλια των Pfizer και Moderna έχει ξεκινήσει ήδη από τα μέσα Δεκεμβρίου, με τουλάχιστον 1 εκατ. Αμερικανούς να έχουν εμβολιαστεί μέχρι στιγμής.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση επίσης ξεκίνησε η διανομή των εμβολίων. Ώθηση στην επενδυτική ψυχολογία έδωσε και η πρόσφατη συμφωνία της Ε.Ε. με το Ηνωμένο Βασίλειο για την εμπορική τους σχέση στη μετά-Brexit εποχή η οποία τερμάτισε χρόνια αβεβαιότητα για τη μελλοντική σχέση των δύο πλευρών.