Ο πλούτος των Δανών ξεπέρασε τα επίπεδα προ πανδημίας και έφτασε τα 930 δισ. δολ.

0
4

Οι Δανοί είναι πλέον αθροιστικά πλουσιότεροι έναντι της προ πανδημίας εποχής, καθώς ο χρηματοοικονομικός πλούτος τους έσπασε το φράγμα των 930 δισ. δολ.

Η καθαρή αξία των χρηματοοικονομικών assets των πολιτών της Δανίας – κυρίως υπό τη μορφή μετοχών και ομολόγων – διαμορφώθηκε στο γ' τρίμηνο του έτους  στα 5,66 τρισ. δανικές κορώνες ή 930 δισ. δολ., σύμφωνα με έκθεση της κεντρικής τράπεζας της χώρας.

Στα δύο τελευταία τρίμηνα, ο χρηματοοικονομικός πλούτος στη Δανία αυξήθηκε κατά 709 δισ. κορώνες, ισοφαρίζοντας και ξεπερνώντας τις απώλειες 541 δισ. κορώνων του α' τριμήνου, όταν η πανδημία ισοπέδωσε προσωρινά τις χρηματοοικονομικές αγορές.

Η κεντρική τράπεζα προβλέπει νέο ρεκόρ το δ' τρίμηνο, καθώς οι αγορές συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία, σε βαθμό που αναμένεται να υπερκεραστούν οι αρνητικές επιπτώσεις του νέου lockdown που ανακοίνωσε η Κοπεγχάγη νωρίτερα εντός Δεκεμβρίου, σε μία προσπάθεια να ελέγξει την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Ο μέσος όρος πλούτου ανά νοικοκυριό φθάνει τα 2 εκατ. κορώνες, ωστόσο οι περισσότερες οικογένειες διαθέτουν λιγότερα από αυτό το ποσό. Ενδεικτικά, μόνον από τους συνταξιοδοτικούς λογαριασμούς φαίνεται ότι το 43% του όγκου των χρημάτων βρίσκεται στα χέρια μόλις του 10% του πληθυσμού.