Πρεμιέρα για τα καταστήματα

0
3

Με τη μέθοδο του click away θα εργάζονται από σήμερα Κυριακή 13 Δεκεμβρίου έως και τις 7 Ιανουαρίου τα καταστήματα προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους πολίτες. Η λειτουργία τους είναι προαιτερική, ωστόσο, αν ανοίξουν θα πρέπει υποχρωτικά να εξυπηρετήσουν το κοινό με τη μέθοδο του click away αφού δεν επιτρέπεται η φυσική παρουσία των καταναλωτών μέσα σε αυτά.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν και τα σούπερ μάρκετ.

– Πώς γίνεται η αγορά προϊόντων με τη νέα μέθοδο του click away;

Οι καταναλωτές θα πρέπει να επιλέξουν τα προϊόντα που θέλουν να αγοράσουν είτε μέσω του e-shop ενός καταστήματος, είτε προβαίνοντας σε τηλεφωνική παραγγελία. Οι καταστηματάρχες θεωρούν το click away και έναν τρόπο για να αποφορτιστούν οι μεταφορικές εταιρείες που έχουν «φρακάρει» λόγω του τεράστιου όγκου των παραγγελιών.

Τα βήματα για το click away

Οι καταναλωτές θα πρέπει να ακολουθούν τα εξής βήματα για τις αγορές τους από τα καταστήματα:

  • παραγγελία μέσω e-shop ή τηλεφωνικώς
  • αναμονή SMS από το κατάστημα για την παραλαβή με ραντεβού σε συγκεκριμένο χρόνο
  • ο καταναλωτής θα πρέπει να έχει στείλει SMS μετακίνησης με τον κωδικό 2
  • ο καταναλωτής θα πρέπει να έχει μαζί του έγγραφο ταυτοποίησης (ταυτότητα, άδεια οδήγησης) και το αποδεικτικό παραγγελίας (έστω σε email) ή το SMS του καταστήματος
  • από τη στιγμή που θα στείλει κάποιος το SMS για να παέι για ψώνια, τότε θα έχει στη διάθεσή του μόνο 2 ώρες για να παραλάβει το προϊόν και να επιστρέψει στο σπίτι του
  • έως 9 άτομα επιτρέπεται να βρίσκονται στην ουρά έξω από το κατάστημα και σε απόσταση 2 μέτρων
  • οι καταστηματάρχες πρέπει να φροντίζουν ώστε η αναμονή να μην υπερβαίνει τα 10 λεπτά
  • οι αγορές δεν γίνονται με μετρητά αλλά αποκλειστικά με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες (ή μέσω συστημάτων NFC στα κινητά) με POS
  • η παραλαβή του προϊόντος γίνεται εκτός καταστήματος, ο πελάτης δεν επιτρέπεται να βρίσκεται στον εσωτερικό χώρο
  • δυνατότητα επιστροφής/αλλαγής εντός 14 ημερών

Πως θα δουλέψουν οι επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν e-shop

Σε αυτές τις περιπτώσεις η παραγγελία θα γίνεται τηλεφωνικώς. Οι συναλλαγές θα γίνονται μέσω της πλατφόρμας e-katanalotis, όπου θα αποστέλλεται δωρεάν το SMS της αγοράς στους καταναλωτές χωρίς να επιβαρύνεται η επιχείρηση. Να σημειωθεί ότι με τον κωδικό μετακίνησης 2 επιτρέπεται η μετάβαση σε κατάστημα άλλης περιοχής αλλά όχι εκτός της περιφέρειας κατοικίας.

«Αν γεμίσει πάλι η Ερμού, τέρμα το click away»

Αυστηρή προειδοποίηση έγινε από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος ανέφερε ότι εάν υπάρχει συνωστισμός στους δρόμους για τα ψώνια, και συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην Ερμού, τότε δεν θα εφαρμοστεί ούτε η μέθοδος του click away.

Συγκεκριμένα, «εάν γίνει συνωστισμός με την παράδοση εκτός, αν δούμε ότι γεμίζει πάλι η Ερμού, θα την κόψουμε την παράδοση εκτός». Πρόσθεσε ότι η «παράδοση εκτός» δεν μπορεί να υποκαταστήσει την κανονική λιανική πώληση. «Δεν υποκρίνομαι ότι η παράδοση εκτός θα αντικαταστήσει το τζίρο των εορτών» είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Όσον αφορά την μετακίνηση είπε: «Πρέπει να έχεις πάνω σου την ηλεκτρονική απόδειξη πληρωμής και το email με την ώρα παραλαβής, θα δώσουμε ανοχή μια ώρα πριν και μετά», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε πως εάν υπάρχει πελάτης μέσα στο κατάστημα θα επιβληθούν ποινές.