Σε αναζήτηση κατεύθυνησης η Wall Street

0
3

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης και με μεικτά πρόσημα κινούνται οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street την Τετάρτη, καθώς traders και επενδυτές "ζυγίζουν" τις προόδους που διαφαίνονται στο ζήτημα του νέου πακέτου δημοσιονομικής τόνωσης στις ΗΠΑ, αλλά και ορισμένα απογοητευτικά μακροοικονομικά στοιχεία.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχωρεί κατά 11,43 μονάδες ή 0,04%, με τον ευρύτερο S&P 500 να χάνει 1,32 μονάδες ή 0,04%. Ο τεχνολογικός Nasdaq κερδίζει 8,95 μονάδες ή 0,07%.

Ο ιστότοπος Politico ανέφερε ότι το Κογκρέσο  βρίσκεται ένα βήμα πριν την έγκριση πακέτου δημοσιονομικής τόνωσης ύψους 900 δισ. δολαρίων, εντός του οποίου θα περιλαμβάνεται και νέος γύρος απευθείας επιχορήγησης των καταναλωτών με ρευστό. Στο τελικό πακέτο δεν θα περιλαμβάνεται η "νομική ασπίδα" για τις επιχειρήσεις που ζητούσαν οι Ρεπουμπλικανοί (που πλειοψηφούν στη Γερουσία), ούτε όμως και χρηματική βοήθεια προς τις κυβερνήσεις πολιτειών και κομητειών ανά τη χώρα, που ζητούσαν οι Δημοκρατικοί (οι οποίοι πλειοψηφούν στη Βουλή των Αντιπροσώπων).

Το ρεπορτάζ ακολούθησε τη συνάντηση, την Τρίτη, των τεσσάρων επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων των δύο παρατάξεων, δηλαδή των Δημοκρατικών Νάνσι Πελόζι – Τσακ Σούμερ και των Ρεπουμπλικανών Μιτς ΜακΚόνελ και Κέβιν ΜακΚάρθι, στην οποία έλαβε μέρος και ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν.

Οι ΗΠΑ, πάντως, βιώνουν ίσως τις χειρότερες συνέπειες σε υγειονομικό επίπεδο από την έναρξη της πανδημίας, καθώς καταγράφουν τουλάχιστον 215.400 κρούσματα κορονοϊού και 2.300 θανάτους ημερησίως, με βάση τον κυλιόμενο μέσο όρο του επταημέρου, με βάση στοιχεία του πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Στο μεταξύ, οι επενδυτές περιμένουν τις σημερινές ανακοινώσεις της Federal Reserve μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής για την κατάσταση και τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow Jones, 12 κινούνται με θετικό πρόσημο και 18 με αρνητικό. Των κερδών ηγούνται εκείνες των McDonald's, Microsoft και Home Depot, ενώ των απωλειών εκείνες των Chevron, Caterpillar και Verizon.
Μάκρο

Η νέα έξαρση της πανδημίας και ο αντίκτυπος από τα συνεπακόλουθα μέτρα ανάσχεσης αποτυπώθηκαν εξάλλου και στα τελευταία στοιχεία για την πορεία των λιανικών πωλήσεων τον Νοέμβριο.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι οι πωλήσεις λιανικής μειώθηκαν συνολικά 1,1% τον Νοέμβριο από τον Οκτώβριο. Παράλληλα, τα στοιχεία του Οκτωβρίου αναθεωρήθηκαν καθοδικά σε οριακή πτώση 0,1% από άνοδο 0,3% προηγουμένως.