ΣΥΡΙΖΑ: Με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης η βαθύτερη ύφεση στην Ευρώπη

0
2

«Τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής είναι πλέον φανερά. Η ευθύνη για το οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο βαραίνει ακέραια την κυβέρνηση της ΝΔ», αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους η Έφη Αχτσιόγλου, βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, και ο Αλέξη Χαρίτση, βουλευτής Μεσσηνίας και τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του κόμματος, με αφορμή τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ύφεση της ελληνικής οικονομίας στο τρίτο τρίμηνο του έτους.

Ειδικότερα, στην κοινή δήλωσή τους αναφέρουν: «Η ελληνική οικονομία κατέγραψε νέα βαθιά ύφεση, 11,7%, στο 3ο τρίμηνο του 2020, γεγονός που τη φέρνει στην τελευταία θέση της Ευρώπης. Τούτο επιβεβαιώνει ότι δεν ελήφθησαν μέτρα, στην κατάλληλη ποσότητα και ποιότητα και στον σωστό χρόνο, για τη στήριξη της οικονομίας, όπως επισημαίναμε διαρκώς από την έναρξη της πανδημίας. Τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής είναι πλέον φανερά. Η ευθύνη για το οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο βαραίνει ακέραια την κυβέρνηση της ΝΔ.

Το αφήγημα της ΝΔ ότι "είμαστε στον Μ.Ο. της Ευρώπης και κάνουμε σωστή οικονομική διαχείριση” καταρρέει. Αποδεικνύεται, επίσης, ότι η οικονομία δεν μπορεί να ανακάμπτει από μόνη της μετά το λοκ-ντάουν, αλλά χρειάζεται πολιτική ουσιαστικής στήριξης.

Ακόμη και στη σύγκριση του ΑΕΠ για τα τρία τρίμηνα του 2020 η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης, παρότι η χώρα μας είχε μια σειρά από πλεονεκτήματα: εισήλθε αργότερα στην πανδημική κρίση και είχε τις οικονομικές δυνατότητες, λόγω του αποθεματικού ασφαλείας, της ρευστότητας από την ΕΚΤ και της αναστολής του συμφώνου σταθερότητας, ώστε να εφαρμόσει πολιτική ουσιαστικής στήριξης για τους εργαζόμενους, τα νοικοκυριά, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η κυβέρνηση δεν το έκανε καταργώντας τα πλεονεκτήματα της χώρας. Η στάση αυτή αποδίδεται σαφώς σε στρατηγική επιλογή.

Το χειρότερο είναι ότι οι πολιτικές της ΝΔ δεν δημιουργούν καμία προϋπόθεση για  ταχεία ανάκαμψη την επόμενη χρόνια, όπως εξάλλου αποδεικνύουν τα στοιχεία. Ιδίως η πρόβλεψη του ΟΟΣΑ, για ανάπτυξη μόλις 0,9% το 2021,επιβεβαιώνει ότι όχι μόνο απέτυχε η κυβέρνηση φέτος αλλά δημιούργησε και μια κινούμενη άμμο για το επόμενο έτος.

Αφήνουμε ασχολίαστη την πανηγυρική δήλωση του υπουργού Οικονομικών που, αν μη τι άλλο, επιβεβαιώνει για ακόμη μια φορά το χάσμα που χωρίζει την κυβέρνηση από την πραγματικότητα που βιώνει η κοινωνία».