Wall Street: Η αισιοδοξία για ένα πακέτο $916 δισ. ανεβάζει τους δείκτες

0
3

Ήπια άνοδο σημειώνουν οι δείκτες της Wall Street, διεκδικώντας νέο ρεκόρ, καθώς οι επενδυτές εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι ότι αυξάνονται οι πιθανότητες να γίνει πραγματικότητα η πολυαναμενόμενη πολιτική συμφωνία για το πακέτο τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας.

Στο ταμπλό, ο Dow Jones προσθέτει 75 μονάδες ή 0,25% στις 30.249 μονάδες, ενώ ο S&P 500 κερδίζει 0,20% ή 6,9 μονάδες στις 3.709 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq κερδίζει 14 μονάδες ή 0,11% στις 12.597 μονάδες.

Οι επενδυτές είναι αισιόδοξοι ότι το Κογκρέσο θα περάσει άλλο ένα πακέτο με μέτρα ανακούφισης για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά προκειμένου να τονώσει την οικονομική ανάκαμψη εν μέσω της νέας έκρηξης των κρουσμάτων σε ολόκληρη τη χώρα που αναγκάζει τις αρχές να επαναφέρουν τα μέτρα περιορισμού της κοινωνικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση Τραμπ πρότεινε ένα πακέτο μέτρων αξίας 916 δισ. δολ. την Τρίτη, μετά την άρνηση των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο να αποδεχτούν την πρόταση του ηγέτη της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Ρεπουμπλικάνου, Μιτς ΜακΚόνελ για ένα μικρότερο πακέτο που δεν θα περιλαμβάνει τα μέτρα που χωρίζουν τις δύο πλευρές.

Η πίεση στο Κογκρέσο και τον Λευκό Οίκο να αναλάβουν δράση αυξάνεται καθώς τα κρούσματα στη χώρα καταγράφουν διαδοχικά ρεκόρ, υποβάλλοντας σε ασφυκτική πίεση τα νοσοκομεία. Η χώρα κατέγραψε πάνω από 215.000 νέα κρούσματα την Τρίτη, με πολλές πολιτείες να επιστρέφουν στα δρακόντεια μέτρα ανάσχεσης που είχαν υιοθετήσει το β΄ τρίμηνο, πυροδοτώντας φόβους ότι η οικονομία θα επιστρέψει πάλι στην ύφεση.

Οι επενδυτές παρακολουθούν παράλληλα και τις διαπραγματεύσεις της τελευταίας στιγμής μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εμπορική τους σχέση στη μετα-Brexit εποχή.

Οι διαφορές των δύο πλευρών θα συζητηθούν στη συνάντηση που θα έχει σήμερα στις Βρυξέλλες ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.