Eurogroup – Σταϊκούρας: Οι μεταρρυθμίσεις “κλειδί” γαι την επόμενη ημέρα

0
1

Καταλύτης για την οικονομική μεγέθυνση θα είναι η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα οδηγήσουν σε υψηλότερα επίπεδα επενδύσεων, παραγωγικότητας, ανταγωνιστικότητας και απασχόλησης, περιορίζοντας τις ανισότητες και αποτρέποντας τη διόγκωση της φτώχειας.

Τη συγκεκριμένη άποψη μετέφερε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, το οποίο συζήτησε δύο σημαντικά ζητήματα: την ανάγκη αποτελεσματικής αντιμετώπισης των οικονομικών ανισορροπιών που προκάλεσε ή ενέτεινε στην ευρωζώνη η υγειονομική κρίση, καθώς και τις προτεραιότητες για τα Εθνικά Σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι η πανδημία του κορoνοϊού ανέκοψε την πρόοδο που είχε σημειωθεί στην άμβλυνση των οικονομικών ανισορροπιών και υπογράμμισε ότι το πρόβλημα αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί με την επίτευξη υψηλότερης μακροπρόθεσμης ανάπτυξης.

Πρόσθεσε δε, ότι η μετάβαση από τα έκτακτα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και επιχειρήσεων στα μέτρα ανάκαμψης απαιτείται να πραγματοποιηθεί στον κατάλληλο χρόνο, διότι εάν γίνει πρόωρα θα εκτροχιάσει την ανάταξη των εθνικών οικονομιών, ενώ εάν γίνει καθυστερημένα είναι πιθανό να επιδεινώσει τις ανισορροπίες.

Κατά τη συζήτηση για τα Σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ο Έλληνας υπουργός ανέδειξε τη σημασία της υλοποίησης μεταρρυθμίσεων που θα τονώσουν και θα παράσχουν κίνητρα στις ιδιωτικές επενδύσεις, αυξάνοντας την παραγωγικότητα.

Παράλληλα, ανέπτυξε ορισμένους από τους τομείς στους οποίους εστιάζει το ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, όπως είναι η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η επένδυση στην εκπαίδευση και την απόκτηση δεξιοτήτων, οι πολιτικές για την αγορά εργασίας, οι μεταρρυθμίσεις στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών και η ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού τομέα και των αγορών κεφαλαίου.

«Επίσης, έχουμε δώσει πολύ μεγάλη έμφαση στις επενδύσεις, και ιδίως στις ιδιωτικές επενδύσεις, τις οποίες θεωρούμε καθοριστικής σημασίας, προκειμένου να μειωθεί το επενδυτικό κενό της οικονομίας μας και να διασφαλιστεί ότι ορισμένες προϋπάρχουσες μακροοικονομικές ανισορροπίες που σχετίζονται με την ανεργία ή τη δυνητική ανάπτυξη θα αντιμετωπιστούν και δεν θα βαθύνουν εξαιτίας της σημερινής κρίσης», ανέφερε κλείνοντας την τοποθέτησή του.