Ευρωζώνη: Στο -0,3% ο πληθωρισμός τον δεκέμβριο

0
2

Αμετάβλητος στο -0,3% παρέμεινε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών για μικρή άνοδο στο -0,2%.

Με την οικονομία πιθανώς να έχει συρρικνωθεί ξανά στο δ΄ τρίμηνο και τον πληθωρισμό κάτω του μηδενός από τον Αύγουστο, η ΕΚΤ ήδη ενέκρινε νέο πρόγραμμα μέτρων τόνωσης της οικονομίας, διευρύνοντας την αγορά assets και για το 2020 για να μονώσει την οικονομία που πιθανότατα θα αντιμετωπίσει μόνιμη ζημιά από την πανδημία.

Τα μέτρα αναμένεται να διατηρήσουν το κόστος δανεισμού σε ιστορικό χαμηλό για τα επόμενα χρόνια, παρέχοντας κρίσιμη στήριξη καθώς η ευρωζώνη αντιμετωπίζει ακόμη πιο αυστηρά μέτρα περιορισμού με κλείσιμο μεγάλο μέρος του κλάδου υπηρεσιών εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων του κορονοϊού.

Τα σημερινά στοιχεία του πληθωρισμού μπορεί να είναι το τελευταίο αρνητικό ποσοστό στον τρέχοντα κύκλο, καθώς μια προσωρινή μείωση του ΦΠΑ έληξε στο τέλος του 2020 και οι τιμές του αργού είναι υψηλότερες περίπου 45% από την αρχή του Νοεμβρίου.

Ωστόσο, ο πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει ξανά στο επόμενο έτος και δεν θα προσεγγίσει τον στόχο της ΕΚΤ (για κοντά στο 2%) για τα επόμενα χρόνια, καθώς η ανάκαμψη από την πανδημία θα παραταθεί.