Κέρδη στη Wall Street εν αναμονή της ομιλίας Γέλεν

0
2

Σε ανοδικό έδαφος κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Τρίτη εν αναμονή της ομιλίας της Τζάνετ Γέλεν στο Κογκρέσο και ενώ οι επενδυτές αξιολογούν τα τελευταία αποτελέσματα τριμήνου από κολοσσούς της αμερικανικής αγοράς όπως η Bank of America και η Goldman Sachs Group.

Οι επενδυτές περιμένουν τις σημερινές δηλώσεις της Τζάνετ Γέλεν στην ακρόαση της στην Επιτροπή Οικονομικών της Γερουσίας. Η πρώην επικεφαλής της Federal Reserve θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών στην κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν.

Η Γέλεν αναμένεται να τονίσει στην ομιλία της την ανάγκη για μεγαλύτερη δημοσιονομική βοήθεια προκειμένου η αμερικανική οικονομία να αποφύγει μια παρατεταμένη και βαθιά ύφεση λόγω της πανδημίας.

"Χωρίς περαιτέρω δράση, κινδυνεύουμε [να γνωρίσουμε] μια μεγαλύτερη και πιο επώδυνη ύφεση σήμερα — και σε μακροπρόθεσμο επίπεδο να σημαδέψουμε την οικονομία", αναμένεται να αναφέρει η Γέλεν σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας της. "Αυτή την στιγμή, με τα επιτόκια στα ιστορικά τους χαμηλά, το πιο έξυπνο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να αναλάβουμε γενναία δράση".  

Ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα το σχέδιο του για ένα νέο πακέτο τόνωσης της οικονομίας συνολικού ύψους 1,9 τρισ. δολ. το οποίο προβλέπει, μεταξύ άλλων, άλλο έναν γύρο απευθείας πληρωμών στα αμερικανικά νοικοκυριά, την επέκταση και ενίσχυση των επιδομάτων ανεργίας και οικονομική βοήθεια προς τις πολιτειακές και τοπικές κυβερνήσεις. Το σχέδιο του Μπάιντεν πάντως δεν αναμένεται να γίνει αποδεκτό από τους Ρεπουμπλικάνους του Κογκρέσου.

Στο ταμπλό ο βιομηχανικός Dow Jones κερδίζει 138,01 μονάδες (0,44%) στις 30.955,32 μονάδες. Ο S&P 500 προσθέτει 22,05 μονάδες (0,59%) στις 3.790,30 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται κατά 104,33 μονάδες (0,80%) στις 13.102,83 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones 17 κινούνται με θετικό πρόσημο και 13 με αρνητικό. Τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη σημειώνει η Boeing με κέρδη 5,54 δολ. ή σε ποσοστό 2,71% στα 209,86 δολ. και ακολουθούν η Chevron στα 94,40 δολ. με άνοδο 2,51% και η American Express στα 125,15 δολ. με άνοδο 2,46%.  

Στον αντίποδα, οι μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα είναι η Walmart (-1,13%), η Walgreens Boots Alliance (-1,10%) και η Cisco Systems (-1,10%).

Από το μέτωπο της πανδημίας, οι ΗΠΑ κατέγραψαν τουλάχιστον άλλες 142.588 νέες μολύνσεις τη Δευτέρα σύμφωνα με τα στοιχεία των New York Times, με τους θανάτους να φτάνουν τους 1.440. Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Άντριου Κουόμο επικοινώνησε χθες απευθείας με την Pfizer για την προμήθεια εμβολίων, παρακάμπτοντας την ομοσπονδιακή κυβέρνηση την οποία κατηγόρησε ότι δεν υλοποίησε τη δέσμευση της για την προμήθεια επιπλέον δόσεων.

Στο επίκεντρο της επενδυτικής προσοχής μπαίνουν παράλληλα τα τελευταία εταιρικά αποτελέσματα. Ο τραπεζικός κολοσσός Bank of America ανακοίνωσε σήμερα κέρδη που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ ταυτόχρονα γνωστοποίησε ότι σχεδιάζει να προχωρήσει σε επαναγορές μετοχών αξίας 2,9 δισ. δολ. για την περίοδο έως τον Μάρτιο.

Ενίσχυση κερδών ανακοίνωσε από την πλευρά της η Goldman Sachs για το τελευταίο τρίμηνο, ενώ  και η Halliburton κατέγραψε αύξηση της κερδοφορίας σε προσαρμοσμένη βάση.  

Την Παρασκευή ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα τους οι JPMorgan Chase, Citigroup και Wells Fargo.