Κέρδη στην Wall Street, με το βλέμμα στο “πακέτο Μπάιντεν”

0
4

Ανοδικά κινούνται την Πέμπτη οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street,  καθώς οι επενδυτές σταθμίζουν την πιθανότητα ενός πιθανού νέου μεγάλου πακέτου δημοσιονομικής τόνωσης – άμα τη αναλήψει της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Τζο Μπάιντεν – καθώς και τα θετικά νέα από το πεδίο του εμβολίου κατά του κορονοϊού.

Την ίδια στιγμή, οι μετοχές δέχονται αντίρροπη πίεση από την αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων, αλλά και από την πολιτική αναστάτωση γύρω από τη μετάβαση της εξουσίας στις ΗΠΑ και την διαδικασία καθαίρεσης του απερχόμενου προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones κερδίζει 148,06 μονάδες ή 0,48%, με τον ευρύτερο S&P 500 να καταγράφει κέρδη 10,95 μονάδων ή 0,29% και τον τεχνολογικό Nasdaq  να σημειώνει άνοδο 58,49 μονάδων ή 0,45%.

Οι επενδυτές περιμένουν την ομιλία του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, στην οποία αναμένεται να παρουσιάσει το σχέδιο του για την ενίσχυση της οικονομίας εν μέσω της νέας έξαρσης της πανδημίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες αμερικανικών μέσων ενημέρωσης, ο Μπάιντεν θα προτείνει μια αύξηση των δημοσιονομικών δαπανών κατά $2 τρισ., με περισσότερες άμεσες πληρωμές στα αμερικανικά νοικοκυριά και σημαντική χρηματοδότηση για τις πολιτειακές και τις τοπικές κυβερνήσεις.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος έχει αναφέρει ότι θέλει το σχέδιο του για την ενίσχυση της οικονομίας να ψηφιστεί από το Κογκρέσο το συντομότερο δυνατό. Σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα χθες, μετά την απόφαση της ομοσπονδιακής Βουλής των Αντιπροσώπων να παραπέμψει τον πρόεδρο Τραμπ για «υποκίνηση εξέγερσης», ο Μπάιντεν υπενθύμισε ότι «η χώρα βρίσκεται εν μέσω ενός θανατηφόρου ιού, με την οικονομία να βρίσκεται σε αναταραχή» και εξέφρασε την ελπίδα του «η ηγεσία της Γερουσίας να βρει τον τρόπο να διαχειριστεί τις συνταγματικές της ευθύνες στην παραπομπή, ενώ ταυτόχρονα θα εργάζεται και σε άλλα επείγοντα θέματα».

Τα προκαταρκτικά δεδομένα από τις κλινικές δοκιμές του εμβολίου μίας δόσης της Johnson & Johnson, εξάλλου, έδειξαν ότι καταγράφει αξιοσημείωτη αποτελεσματικότητα σε επίπεδο ανοσοαπόκρισης.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow, 20 κινούνται με θετικό πρόσημο και 10 με αρνητικό. Των κερδών ηγούνται εκείνες των Intel, Boeing και Johnson& Johnson, ενώ των απωλειών εκείνες των Apple, Procter&Gamble και Home Depot.

Στα μάκρο της ημέρας, άλμα σημείωσαν οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ, σε μια νέα ένδειξη ότι οι κλυδωνισμοί στην οικονομία εντείνονται καθώς οι μολύνσεις του κορονοϊού συνεχίζουν να αυξάνονται με αλματώδη ρυθμό.

Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας αυξήθηκαν κατά 181.000 στις 965.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 9 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ. Αυτή είναι η μεγαλύτερη αύξηση από τα τέλη του Μαρτίου.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, η BlackRock ανακοίνωσε σήμερα ότι τα κέρδη της αυξήθηκαν κατά 19% το τέταρτο τρίμηνο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

H εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων Tesla θα προχωρήσει σε μαζική ανάκληση αυτοκινήτων της μετά την απόφαση της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας Αυτοκινητοδρόμων των ΗΠΑ (NHTSA) να ζητήσει την ανάκληση 158.000 οχημάτων Model S και Model X, καθώς εντόπισε προβλήματα στη μονάδα ελέγχου των οθονών αφής.