Ο Ερντογάν ζήτησε ξανά μείωση επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα και την “πλήρωσε” η τουρκική λίρα

0
1

Πτώση κατέγραψε η τουρκική λίρα την Παρασκευή, απότοκος μίας ακόμα ομιλίας του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος για πολλοστή φορά ζήτησε να μειωθούν τα επιτόκια, ώστε με τη σειρά του να επιβραδυνθεί ο πληθωρισμός

Ο Ερντογάν είπε ότι είναι ενάντια στα υψηλά επιτόκια "είτε αυτοί ακούνε είτε όχι", εννοώντας τον κεντρικό τραπεζίτη της Τουρκίας.

Η λίρα έχασε 1,1% της αξίας της και έφτασε στο 7,45 έναντι του δολαρίου.

Τα επιτόκια συσχετίζονται άμεσα με τον πληθωρισμό και είναι σημαντικό να μειωθούν για να μειωθεί ο πληθωρισμός, είπε.

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας είναι σφοδρός πολέμιος των υψηλών επιτοκίων. Η κεντρική τράπεζα της χώρας κράτησε το κόστος δανεισμού κάτω από τον πληθωρισμό για να βοηθήσει την κυβέρνησή του να δημιουργήσει μια ώθηση στον δανεισμό πέρυσι. Αλλά η πολιτική απέτυχε, με αποτέλεσμα η λίρα να χτυπήσει διαδοχικά χαμηλά ρεκόρ έναντι του δολαρίου. Αυτές οι απώλειες ώθησαν τον Ερντογάν να απολύσει και να αντικαταστήσει τον κυβερνήτη της κεντρικής τράπεζας στις αρχές Νοεμβρίου, με τον αντικαταστάτη του να αυξάνει σημαντικά τα επιτόκια.

«Χρειάζομαι επενδύσεις, χρειάζομαι απασχόληση, χρειάζομαι παραγωγή, χρειάζομαι εξαγωγές», είπε ο Ερντογάν. "Αν δεν έχω αυτά τα τέσσερα πράγματα, τότε δεν υπάρχει τίποτα".

Οι ξένοι επενδυτές στην Τουρκία αγοράζουν λίρες αφότου ο νέος κυβερνήτης της κεντρικής τράπεζας Νατζί Αγμπάλ αύξησε τα επιτόκια στο 17% από 10,25% από τον διορισμό του. Ωστόσο, ο πληθωρισμός στη χώρα εξακολούθησε να επιταχύνεται, φτάνοντας το 14,6% τον περασμένο μήνα.

Την Πέμπτη, ο μεγαλύτερος επιχειρηματικός όμιλος της Τουρκίας κατηγόρησε τις τράπεζες της χώρας για την επιβολή υπερβολικά υψηλών επιτοκίων στα δάνεια.

Οι τράπεζες στην Τουρκία αυξάνουν το κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές ώστε να αντανακλούν το δικό τους υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης από την κεντρική τράπεζα.

Το αυξανόμενο κόστος φαγητού και η κατακόρυφη πτώση της λίρας "τρώνε" τη δημοτικότητα του Ερντογάν μεταξύ των ψηφοφόρων, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

Μερικοί Τούρκοι αποθηκεύουν τώρα βασικά τρόφιμα, όπως μπισκότα μωρών, ρύζι και ζυμαρικά, μετά την αύξηση του πληθωρισμού, ανέφερε το Reuters νωρίτερα την Παρασκευή.

Πηγή: Capital