Oι προθεσμίες για τις δηλώσεις αναστολών και δώρων

0
3

Αντίστροφη μέτρηση 6 μερών "τρέχει"  για την ολοκλήρωση των δηλώσεων αναστολών συμβάσεων εργασίας για το 2020, την ώρα που πιστώνεται στους λογαριασμούς η αποζημίωση των 534 ευρώ σε 645.054 εργαζομένους που βγήκαν σε αναστολή το Δεκέμβριο.

Η αναστολή, μάλιστα, της σύμβασης ενός εργαζομένου, δεν αποτελεί μόνο "διαβατήριο" για την είσπραξη της προαναφερθείσας αποζημίωσης, αλλά και της είσπραξης αναδρομικού επιδόματος Χριστουγέννων το οποίο αναλογεί για το μήνα Δεκέμβριο.

Το εν λόγω επίδομα, το οποίο θα ανέλθει έως και στα 66 ευρώ, θα καταβληθεί σε όσους ήδη εξασφάλισαν την αποζημίωση των 534 ευρώ,  έως τις 31 του τρέχοντος μηνός.   

Ωστόσο, θα υπάρξει και επόμενος, δεύτερος κατά σειρά, γύρος καταβολών αποζημιώσεων και αναδρομικών επιδομάτων Χριστουγέννων, καθώς έχει δοθεί δυνατότητα αναδρομικών δηλώσεων αναστολών για τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Συγκεκριμένα :

* Έκλεισαν οι πλατφόρμες για τις  αναδρομικές δηλώσεις αναστολών για τον Οκτώβριο.  

*Έως και τις 14 Ιανουαρίου, θα μπορούν να υποβληθούν αναδρομικές δηλώσεις αναστολών για το Νοέμβριο.

*Από τις 15 έως και τις 18 του τρέχοντος μηνός, θα μπορούν να υποβληθούν δηλώσεις για το Δεκέμβριο.  

Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν πως, οι αποζημιώσεις για τους εργαζομένους που θα βγουν διαδοχικά έως τις 18 Ιανουαρίου (για τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο) σε αναστολή θα καταβληθούν γύρω στα μέσα του τελευταίου δεκαημέρου του τρέχοντος μηνός.

Για όσους εργαζομένους δηλωθούν αναστολές συμβάσεων  για οποιοδήποτε μήνα από τους τρεις τελευταίους μήνες του 2020, θα εξασφαλιστεί όχι μόνο αποζημίωση για τους αντίστοιχους μήνες, αλλά και επίδομα Χριστουγέννων.

Έστω, για παράδειγμα,  εργοδότης δηλώνει αναδρομικά αναστολή σύμβασης εργαζομένου του για το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο. Ο εν λόγω μισθωτός θα εισπράξει αποζημίωση 800 ευρώ για το Νοέμβριο και 534 ευρώ για το Δεκέμβριο. Συνολικά, δηλαδή θα λάβει το ποσό των 1334 ευρώ.

Επίσης, θα λάβει αναλογία του επιδόματος Χριστουγέννων, για το ίδιο δίμηνο, ύψους έως 166 ευρώ, ανάλογα με το πλήθος των μηνών που απασχολούταν στο διάστημα μεταξύ Μαΐου -Δεκεμβρίου 2020.

Τα εν λόγω  χριστουγεννιάτικα επιδόματα, ενδεχομένως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να καταβληθούν μαζί τα ίδια επιδόματα τα οποία θα καταβληθούν σε 645.045 εργαζομένους, για τους οποίους έχει ήδη δηλωθεί η αναστολή της σύμβασής τους, δηλαδή γύρω στα τέλη του τρέχοντος μηνός.

Παράλληλα, έχει τεθεί νέα προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων για την αναδρομική καταβολή επιδόματος  Πάσχα στους υπό αναστολή εργαζομένους. Συγκεκριμένα, η σχετική προθεσμία λήγει στις 22 Ιανουαρίου, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για την πληρωμή του έως τα τέλη του ίδιου μηνός.