Όχι σε πάγωμα τεκμηρίων από τον Χρ. Σταϊκούρα

0
3

Ο ΥΠΟΙΚ κ. Σταϊκούρας τόνισε σήμερα σε τηλεοπτική του εμφάνιση ότι προς το παρόν δεν υπάρχει στο τραπέζι ενδεχόμενο "παγώματος" των τεκμηρίων για τα εισοδήματα του 2020 ώστε εργαζόμενοι με μεγάλη μείωση εισοδημάτων τον προηγούμενο χρόνο να μην πληρώσουν υψηλότερο φόρο.

Πρόσθεσε πάντως ότι, όπως και σε κάθε άλλη ανάλογη περίπτωση, η κυβέρνηση παρακολουθεί την κατάσταση και αν χρειαστεί θα το επανεξετάσει .

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο της μείωση της προκαταβολής φόρου και για τα εισοδήματα του 2020, τόνισε ότι όπως και πέρσι ένα τέτοιο θέμα θα εξεταστεί κοντά στο χρόνο υποβολής των δηλώσεων εισοδήματος δηλαδή το δεύτερο τρίμηνο του χρόνου.

«Έχουμε συνέχεια κατά νου την διατήρηση της ρευστότητας των επιχειρήσεων», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

Σχετικά με τις επιστροφές για τους ιδιοκτήτες με μειωμένα ενοίκια τόνισε ότι από χθες υπογράφηκε η απόφαση για την καταβολή του 50% για τα μειωμένα ενοίκια του Νοεμβρίου μέχρι και το τέλος εβδομάδας και η αντίστοιχη επιστροφή για το Δεκέμβριο θα γίνει στις αρχές Φεβρουαρίου.

Σε ό,τι αφορά στην επιστροφή του 80% για τα μηδενικά ενοίκια Ιανουαρίου, τόνισε ότι η διαδικασία θα είναι ταχύτερη καθώς δεν υπάρχει η προϋπόθεση από μέρους του ιδιοκτήτη να δηλώσει το μειωμένο ενοίκιο . Συνεπώς η πληρωμή θα γίνει μέσα στον επόμενο μήνα.

Ο κ. Σταϊκούρας επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι η κυβέρνηση θα συνεχίζει να στηρίζει για όσο χρειαστεί τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους.

Τόνισε ότι η οικονομία είναι δύσκολο να αντέξει και τρίτο κύμα πανδημίας αλλά η Κυβέρνηση και ειδικά το υπουργείο Οικονομικών έχει τους πόρους να συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία όπως έκανε και μέχρι τώρα. Τόνισε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα φτάνουν τα 32,5 δισ. ευρώ και ανανεώνονται και θα συνεχίσουν να ανανεώνονται μέσα από το δανεισμό από τις αγορές.