Πανδημία, “ιός των ανισοτήτων” και κινεζική ανάκαμψη στο μενού του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ

0
3

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, που φέτος εγκατέλειψε το χιονισμένο Νταβός και θα διεξαχθεί διαδικτυακά, ξεκινά σήμερα με την ομιλία του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, του οποίου η χώρα μοιάζει να γύρισε την σελίδα του κορονοϊού, τουλάχιστον στο μέτωπο της οικονομίας.

Αργότερα σήμερα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ θα συζητήσει μαζί τον Γάλλο υπουργό Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ, τον Γερμανό ομόλογό του Πέτερ Αλτμάιερ και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Goldman Sachs αναφορικά με τον τρόπο «αποκατάστασης της παγκόσμιας ανάπτυξης».

Αυτό είναι, με την εμπειρία μιας πανδημίας που συνεχίζει να σκοτώνει ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, το ερώτημα-κλειδί για τους αξιωματούχους, τους επικεφαλής εταιριών και τους επιστήμονες που συμμετέχουν αυτή την εβδομάδα στα διαδικτυακά στρογγυλά τραπέζια.

Η αισιοδοξία που κυριάρχησε τον Νοέμβριο, όταν έγιναν πραγματικότητα τα εμβόλια, δεν υπήρχε στην αρχή αυτής της χρονιάς, που σημαδεύθηκε από την επιβολή νέων περιορισμών, την εξέλιξη παραλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού και τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην παράδοση των πολύτιμων φιαλιδίων.

Κατά την παρουσίαση για το 2020 του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF), η εμφάνιση μια μυστηριώδους πνευμονίας στην Κίνα δεν είχε ακόμα προκαλέσει παρά ασαφή ανησυχία. Η οικονομική ελίτ συναντήθηκε στο αλπικό θέρετρο ενδιαφερόμενη περισσότερο για τη διαμάχη Ντόναλντ Τραμπ και Γκρέτα Τούνμπεργκ από το lockdown που επιβλήθηκε στην Ουχάν.

Ένα χρόνο αργότερα και ενώ οι ΗΠΑ έχουν ξεπεράσει το όριο των 25 εκατ. κρουσμάτων, αναγκάζοντας τον νέο πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να θέσει εκ νέου περιορισμούς για την είσοδο στη χώρα, η ασιατική ήπειρος είναι και πάλι σε πλήρη ισχύ για αυτή την 51η παρουσίαση, που υποδέχεται τους προέδρους της Κίνας και της Νότιας Κορέας καθώς και τους πρωθυπουργούς της Ινδίας και της Ιαπωνίας

Η Ευρώπη θα είναι παρούσα μέσω του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ ή της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν στέλνει τον επιδημιολόγο Άνθονι Φάουτσι, σύμβουλο της προεδρίας για την πανδημία. Καθώς και τον Τζον Κέρι, ειδικό απεσταλμένο για το κλίμα, ύστερα από την απόφαση του νέου προέδρου να επαναφέρει τις ΗΠΑ στη συμφωνία του Παρισιού.

Μια από τις προκλήσεις της νέας αμερικανικής προεδρίας θα είναι να διαχειριστεί ένα κόσμο του οποίου το κέντρο βάρους μετακινείται προς την Ασία.

Επιπλέον, ύστερα από αυτή την πρώτη διαδικτυακή σύνοδο, το «Νταβός» θα μεταφερθεί τον Μάιο στη Σιγκαπούρη, μακριά από το ελβετικό θέρετρο όπου διεξάγεται παραδοσιακά αυτό το συμπόσιο που θεσπίστηκε το 1971 από τον Γερμανό καθηγητή Κλάους Σβαμπ. Η πόλη-κράτος, που δεν έχει καταγράψει παρά 29 θανάτους, θεωρείται ουσιαστικά ασφαλής σε υγειονομικό επίπεδο.

«Ιός των ανισοτήτων»

Πέρα από τους συμβολισμούς, πολλά οικονομικά δεδομένα επιβεβαιώνουν την ακαταμάχητη άνοδο της Ασίας και κυρίως της Κίνας. Μοναδική μεγάλη οικονομία που κατέγραψε ανάπτυξη το 2020 (+2,3%), η Κίνα κέρδισε επίσης μερίδιο αγοράς: το πλεόνασμά της απέναντι στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 7% το 2020.

Το κινεζικό ΑΕΠ αναμένεται επίσης να είναι ισοδύναμο με το αμερικανικό έως το 2030, δηλαδή δύο χρόνια νωρίτερα συγκριτικά με τις προβλέψεις πριν από την υγειονομική κρίση, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ομίλου ασφάλισης πιστώσεων Euler Hermès. Τέλος, έρευνα του ΟΗΕ, που δημοσιεύθηκε χθες έδειξε ότι το 2020, η Κίνα έγινε ο υπ’ αριθμόν 1 παγκόσμιος προορισμός για άμεσες ξένες επενδύσεις, ξεπερνώντας τις ΗΠΑ.

Επιπλέον, η ΕΕ ολοκλήρωσε στα τέλη Δεκεμβρίου μια επίμαχη συμφωνία επί της αρχής με το Πεκίνο με στόχο την προώθηση των αμοιβαίων επενδύσεων.

Το άλλο μεγάλο θέμα που θα συζητηθεί αυτή την εβδομάδα θα είναι αυτό της αύξησης των ανισοτήτων, που απειλούν τη συνοχή των κοινωνιών.

Στην ετήσια έκθεσή της που δημοσιεύθηκε σήμερα, η Oxfam ζήτησε τη φορολόγηση των πλουσίων για να αντιμετωπιστεί «ο ιός των ανισοτήτων» υπολογίζοντας ότι οι δισεκατομμυριούχοι είδαν να αυξάνεται η περιουσία τους κατά 3.900 δισεκατομμύρια δολάρια από τις 18 Μαρτίου έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2020.

Από την πλευρά τους, οι διοργανωτές του Φόρουμ υποστηρίζουν ότι θέλουν την εκ νέου θεμελίωση του καπιταλισμού.

Χωρίς ωστόσο «να τίθεται και πάλι εν αμφιβόλω αυτή η οικονομική τάξη όπου οι αποφάσεις των μεγάλων εισηγμένων στο χρηματιστήριο επιχειρήσεων καθορίζονται από τους μετόχους που προσβλέπουν σε μια μέγιστη κερδοφορία σε σύντομο χρόνο», σχολίασε ο Ζαν-Κριστόφ Γκραζ, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο της Λοζάνης.