Πώς θα λειτουργήσει το click away και το click in shop

0
4

Οι λοιμωξιολόγοι αναμένεται να δώσουν το «οκ» έπειτα από τη σημερινή τους συνεδρίαση και η κυβέρνηση εκτός απροόπτου θα ανακοινώσει το απόγευμα το οριζόντιο άνοιγμα της αγοράς, από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου. Βεβαίως, μιλάμε για τη μέθοδο click away και click in shop, καθώς η άρση των περιοριστικών μέτρων φαίνεται ότι αργεί αρκετά ακόμα.

Με click in shop αναμένεται να λειτουργήσουν καταστήματα με ρούχα και παπούτσια αλλά και κοσμηματοπωλεία. Οι καταναλωτές θα στέλνουν SMS στο 13033 με κωδικό 2 και μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα θα πηγαίνουν στο ραντεβού με τον καταστηματάρχη. Το υπόλοιπο λιανεμπόριο θα λειτουργήσει με τη μέθοδο του click away, δηλαδή με ραντεβού εκτός καταστήματος.

To σχέδιο για άνοιγμα με click away και click in shop

Ανοιγμα του συνόλου των μαγαζιών με τη μέθοδο του click away, όπως ίσχυε και την περίοδο πριν τις γιορτές ώστε να διεκπεραιωθούν και οι παραγγελίες, οι οποίες έχουν ήδη γίνει.

Ανοιγμα και με φυσική παρουσία των καταστημάτων ένδυσης και υπόδησης, αλλά και των κοσμηματοπωλείων με την εφαρμογή της μεθόδου click in shop και με τήρηση αυστηρών μέτρων προστασίας.

Η επαναλειτουργία των καταστημάτων θα γίνει οριζόντια πράγμα που σημαίνει ότι θα λειτουργήσουν και όσα βρίσκονται σε εμπορικά κέντρα.

Εξαίρεση θα αποτελούν τα καταστήματα που βρίσκονται σε περιοχές που είναι στο «κόκκινο» και στις οποίες έχουν επιβληθεί αυστηρά περιοριστικά μέτρα.

Πού θα εφαρμόζεται το click in shop

Με το click in shop ο καταναλωτής θα μπορεί να κλείνει τηλεφωνικά ή διαδικτυακά ραντεβού για την επίσκεψή του στο κατάστημα σε προκαθορισμένη ώρα, να διαλέγει το προϊόν που τον ενδιαφέρει εκεί, να το δοκιμάζει εφόσον επιθυμεί και να το πληρώνει εντός του καταστήματος. Οπωσδήποτε θα ισχύει η υποχρέωση αποστολής sms στο 13033 με το ραντεβού από το κατάστημα προκειμένου να μπορέσει να μεταβεί εκεί ο καταναλωτής.

Τέσσερις πελάτες ανά 100 τετραγωνικά

Με την επίσκεψη με προκαθορισμένο ραντεβού σε κάθε κατάστημα θα μπορούν να βρίσκονται ταυτόχρονα έως 4 πελάτες ανά 100 τετραγωνικά μέτρα. Σε πολλά μικρά συνοικιακά καταστήματα, η αναλογία αυτή πρακτικά σημαίνει τη δυνατότητα εισόδου μόνο ενός πελάτη τη φορά.

Επιπλέον για την οποιαδήποτε μετακίνηση θα εξακολουθήσει να είναι απαραίτητη η αποστολή sms στο 13033, με την ένδειξη 2 εφόσον πρόκειται για αγορές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισήγηση των αρμόδιων υπουργείων, αφορά άνοιγμα των καταστημάτων με αυστηρά μέτρα καθώς υπολογίζεται ότι ο κλάδος ένδυσης και υπόδησης έχασε περίπου το 80% του τζίρου του μετά την επιβολή του lockdown και κυρίως την περίοδο των εορτών, ενώ σχεδόν καθόλου δεν δούλεψαν τα κοσμηματοπωλεία.

Ωστόσο αντίστοιχη ήταν η εισήγηση και για την προηγούμενη εβδομάδα. Βρήκε όμως τη σθεναρή αντίδραση των λοιμωξιολόγων, οι οποίοι θεώρησαν παρακινδυνευμένο το άνοιγμα των καταστημάτων, ειδικά εφόσον είχε προκριθεί το άνοιγμα των σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.