Σλοβενία: Σχεδιάζει να βγει στις αγορές με ομόλογο διάρκειας 60 ετών

0
2

Η Σλοβενία σχεδιάζει να επιστρέψει άμεσα στις αγορές χρέους με ένα πρωτοποριακό ομόλογο διάρκειας 60 ετών, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Η χώρα σχεδιάζει να διαθέσει το ομόλογο με λήξη τον Μάρτιο του 2081 μέσω των BNP Paribas SA, Deutsche Bank AG, Goldman Sachs Group Inc. και HSBC Holdings plc, μεταδίδει το πρακτορείο επικαλούμενο πηγές με γνώση της υπόθεσης.

Το ομόλογο αυτό έρχεται να προστεθεί σε ένα μπαράζ εκδόσεων που έφτασαν στο ρεκόρ των 124 δισ. ευρώ αυτό τον μήνα. Η Σλοβενία ήταν μεταξύ των πρώτων χωρών που διέθεσαν ομόλογα το 2021, βγαίνοντας στις αγορές στις 5 Ιανουαρίου με ένα νέο 10ετές ομόλογο και με την επανέκδοση ομολόγων λήξης το 2050.

Το 2020 η οικονομία της Σλοβενίας συρρικνώθηκε 6,6%, ενώ σύμφωνα με τις κυβερνητικές εκτιμήσεις φέτος αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 4,3%.

Ομόλογα με διάρκεια 50 ετών και πάνω είναι σπάνια στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, σημειώνει το Bloomberg. Η Πολωνία άντλησε 500 εκατ. ευρώ με ομόλογα 50 ετών το 2005, ενώ η Σλοβακία άντλησε το ίδιο ποσό με ανάλογης διάρκειας ομόλογα το 2018. Το μόνο άλλο ομόλογο διάρκειας 50 ετών στην περιοχή είναι από την Τσεχία, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.