Στην έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου προχωρά ο ΟΔΔΗΧ

Στην έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου προχωρά ο ΟΔΔΗΧ, με το βιβλίο προσφορών να ανοίγει, εκτός απροόπτου, αύριο Τετάρτη. Ο Οργανισμός έδωσε σήμερα εντολή στις έξι διεθνείς τράπεζες Barclays, Citi, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura και Eurobank με στόχο να "τρέξουν" την έκδοση. Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, το νέο ομόλογο θα έχει λήξη τον Ιούνιο του 2031.

Το Ελληνικό Δημόσιο επέλεξε να κάνει πρεμιέρα στις αγορές για το νεό έτος με έναν τίτλο ορόσημο, μετά και την κίνηση-ματ στην οποία προχώρησε την περασμένη εβδομάδα με τις ελληνικές τράπεζες και με την ανταλλαγή τίτλων (swap), η οποία έστειλε ένα ισχυρό σήμα στους επενδυτές.

Η ανταλλαγή μέσω του 30ετούς ομολόγου που ε΄χιε εκδοθεί τον Φβερουάριο του 2020 έγινε σε ιστορικά χαμηλά επιτόκια για την διάρκεια, στο 1,35%, ενώ παράλληλα αύξησε τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας κατά 2 δισ. ευρώ.

Αν και αρεκτοί αναλυτές είχαν εκτιμήσει πως είναι πιθανό το ντεμπούτο της Ελλάδας στις αγορές φέτος να γίνει με έναν πιο μακροπρόθεσμο τίτλο, ο ΟΔΔΗΧ επέλεξε, χωρίς έπαρση, να προσφέρει έναν τίτλο στους επενδυτές ο οποίος θα έχει ισχυρή ζήτηση, δεδομένων των συνθηκών, με την κατάσταση στην Ιταλία να έχει προκαλέσει αρκετή μεταβλητότητα στην αγορά.

Αυτό δεν σημαίνει πως η έκδοση ενός πιο μακροπρόθεσμου τίτλου έχει βγει από το τραπέζι, αντίθετα είναι πιθανή στη συνέχεια. Σημειώνεται πως ο ΟΔΔΗΧ έχει στόχο να βγαίνει τουλάχιστον μία φορά κάθε τρίμηνο στις αγορές, διατηρώντας σε υψηλά επίπεδα και άνω των 30 δισ. ευρώ τα ταμειακά διαθέσιμα.

Πηγή: Capital