Στο Νταβός, η ΕΕ καλεί τις ΗΠΑ σε ένα κοινό ρυθμιστικό πλαίσιο για τους κολοσσούς της τεχνολογίας

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κάλεσε σήμερα τις ΗΠΑ να συνταχθούν με τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για τη ρύθμιση των κολοσσών του Διαδικτύου, σε ομιλία της στο φόρουμ του Νταβός.

«Καλώ τους Αμερικανούς φίλους μας να συνταχθούν με τις πρωτοβουλίες μας. Μαζί, θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα σύνολο κανόνων για την ψηφιακή οικονομία που έχει ισχύ σε παγκόσμια κλίμακα», δήλωσε η επικεφαλής της Κομισιόν, μερικές ημέρες μετά την έλευση στην εξουσία του νέου Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Αυτό το σύνολο κανόνων θα «εδράζεται στις αξίες μας: τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ποικιλομορφία, την ενσωμάτωση και την προστασία της ιδιωτικής σφαίρας», δήλωσε η ίδια, αναφερόμενη σε προγράμματα της Κομισιόν που παρουσιάστηκαν τον Δεκέμβριο (Digital Services Act και Digital Market Act).

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε στην ομιλία της τους κινδύνους που θέτει για την δημοκρατία ένα Διαδίκτυο χωρίς ρυθμιστικό πλαίσιο.

«Η εισβολή στο Καπιτώλιο ήταν σοκ για μένα, όπως για πολλούς μεταξύ ημών», δήλωσε. «Οφείλουμε να υπερασπιστούμε τους θεσμούς μας απέναντι στην διαβρωτική δύναμη των δηλώσεων μίσους, την παραπληροφόρηση… και την υποκίνηση βίας», δήλωσε, αμφισβητώντας τον ρόλο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

«Το επιχειρηματικό μοντέλο που έχουν οι διαδικτυακές πλατφόρμες έχει αντίκτυπο όχι μόνο στον ελεύθερο και θεμιτό ανταγωνισμό, αλλά επίσης και στις δημοκρατίες μας, την ασφάλειά μας και την ποιότητας της πληροφορίας. Γι’ αυτό τον λόγο οφείλουμε να συγκρατήσουμε την τεράστια δύναμη των μεγάλων ‘ψηφιακών’ επιχειρήσεων», δήλωσε.

«Αυτό που είναι παράνομο εκτός διαδικτύου θα πρέπει να είναι παράνομο και στο διαδίκτυο και θέλουμε αυτές οι πλατφόρμες να είναι διαφανείς για το πώς λειτουργούν οι δικοί τους αλγόριθμοι», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.