Τέλος τα σκωτσέζικα ψάρια στην ΕΕ μετά το Brexit

0
3

Πολλοί Σκωτσέζοι ψαράδες σταμάτησαν τις εξαγωγές σε αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού η γραφειοκρατία μετά το Brexit πρόσθεσε ημέρες στους χρόνους παράδοσης και εκατοντάδες λίρες στο κόστος τους.

Οι εξαγωγείς αλιείας είπαν στο Reuters ότι οι επιχειρήσεις τους θα μπορούσαν να καταστούν μη βιώσιμες μετά την εισαγωγή υγειονομικών πιστοποιητικών, τελωνειακών διασαφηνήσεων και άλλων εγγράφων.

Οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων δήλωσαν ότι προσπάθησαν να στείλουν μικρές παραδόσεις στη Γαλλία και την Ισπανία για να δοκιμάσουν τα νέα συστήματα αυτήν την εβδομάδα, αλλά χρειάστηκαν 5 ώρες για να εξασφαλιστεί ένα υγειονομικό πιστοποιητικό στη Σκωτία, ένα έγγραφο το οποίο απαιτείται για να υποβληθεί αίτηση για άλλα τελωνειακά έγγραφα.

Στην πρώτη εργάσιμη εβδομάδα μετά το Brexit, οι παραδόσεις μιας ημέρας χρειάζονταν τρεις ή περισσότερες ημέρες – αν τελικά κατάφερναν να περάσουν.

Πολλοί ιδιοκτήτες δεν μπορούσαν να πουν με σιγουριά πως γνώριζαν πού ήταν το πολύτιμο φορτίο τους. Μια εμπορική ομάδα είπε στους αλιείς να σταματήσουν να ψαρεύουν τα εξαγώγιμα αποθέματα.