Τις ανακοινώσεις Λαγκάρντ, την Πέμπτη, αναμένει η αγορά ομολόγων

0
1

Σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφονται σήμερα στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, ενώ η συναλλακτική δραστηριότητα παρέμεινε υποτονική. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην πρώτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, την Πέμπτη.

Οι επενδυτές αναμένουν έναν πρώτο απολογισμό των πρόσθετων μέτρων που είχε ανακοινώσει το Δεκέμβριο η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ δεν αναμένονται «ειδήσεις» από το μέτωπο της νομισματικής πολιτικής.

Στο μεταξύ, η Ε.Ε προετοιμάζεται -σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters- να προχωρήσει στην έκδοση 7ετών και 30ετών ομολόγων προκειμένου να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα Sure για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Στην εγχώρια αγορά η απόδοση του 10ετούς ομολόγου άγγιξε το 0,7% για να υποχωρήσει αργότερα στο 0,68%, η απόδοση του 5ετούς κυμαίνονταν στο 0,087% από 0,078% και του 15ετους στο 0,972% από 0,97%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 26 εκατ. ευρώ, τα οποία στο σύνολο τους αφορούσαν σε εντολές πώλησης. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 0,68% από 0,66% που έκλεισε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, έναντι -0,53% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,21% από 1,18%.

Στην αγορά συναλλάγματος, περιορισμένη ήταν σήμερα η συναλλακτική κίνηση λόγω της αργίας στις ΗΠΑ. Το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,2078 δολ. από τα 1,2083 δολ. που άνοιξε η αγορά. Με ενδιαφέρον αναμένεται αύριο η ομιλία της νέας υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ (Τζάνετ Γέλεν) στο Κογκρέσο, καθώς σύμφωνα με δημοσιεύματα πρόκειται να αναφέρει ότι οι ΗΠΑ δεν θα επιδιώξουν απόκτηση ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος στο διεθνές εμπόριο μέσω αδύναμου δολαρίου. Αναμένεται να τονίσει ότι το επίπεδο του δολαρίου καθορίζεται ελεύθερα στις αγορές και ότι η νέα κυβέρνηση δεν επιθυμεί αδύναμο δολάριο.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 1,2064 δολ.