“Βουτιά” για τις μετοχές των εταιρειών του ομίλου Samsung, μετά τη νέα καταδίκη του κληρονόμου της σε φυλάκιση

0
4

Οι μετοχές των εταιρειών που συνδέονται με τον νοτιοκορεατικό όμιλο Samsung βυθίζονται τη Δευτέρα, μετά την καταδίκη του κληρονόμου του ισχυρού άνδρα του ομίλου, Jay. Y Lee σε φυλάκιση δύο ετών και έξι μηνών από δικαστήριο της Νότιας Κορέας.

Στο κλείσιμο του χρηματιστηρίου στη Σεούλ, η μετοχή της Samsung Electronics είχε υποστεί απώλειες 3,41%, χάνοντας ενδοσυνεδριακά και πάνω από 4%.

Η μετοχή της Samsung C&T υπέστη επίσης βαριές απώλειες, της τάξης του 6,84%. Την ίδια ώρα, η μετοχή της Samsung SDI έχασε 4,21% και εκείνη της Samsung Heavy Industries 2,74%, ενώ η μετοχή της Samsung Life Insurance υποχώρησε κατά 4,96%.

Η επιστροφή του κ. Lee στη φυλακή έρχεται μετά την επανεκδίκαση υπόθεσης δωροφοκίας στην οποία εμπλέκεται και η τέως πρόεδρος της Ν. Κορέας Park Geun-hye, σύμφωνα με το τοπικό πρακτορείο Yonhap.

«Σε αυτή την υπόθεση, η ελευθερία μιας εταιρείας και το δικαίωμα στον πλούτο παραβιάστηκαν λόγω της κατάχρησης εξουσίας από πλευράς της τέως προέδρου», ανέφερε ο νομικός εκπρόσωπος του κ. Lee, σε δήλωση που διανεμήθηκε στον Τύπο από την Samsung Electronics, σύμφωνα με μετάφραση του αμερικανικού δικτύου CNBC.

Ο 52χρονος κληρονόμος του κολοσσού της τεχνολογίας είχε αποφυλακιστεί ανέλπιστα το 2018, καθώς νοτιοκορεατικό εφετείο είχε δώσει ανασταλτικό χαρακτήρα στην ποινή φυλάκισής του. Ο ίδιος είχε καταδικαστεί για ενεργητική δωροδοκία συνολικού ύψους 29,8 δισ. γουόν (περί τα 27 εκατ. δολάρια) και δέσμευση να καταβάλει και άλλα.

Η τέως πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Παρκ, καταδικάστηκε και σε δεύτερο βαθμό – πρόσφατα – σε 20 χρόνια κάθειρξη και παραμένει έγκλειστη στις φυλακές.