Ακυρώνονται τα πρόστιμα για τις συγκεντρωτικές καταστάσεις του τέλους του 2020

0
4

Στην ακύρωση των προστίμων που είχαν επιβληθεί στα τέλη του 2020 σε χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες για εκπρόθεσμη υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων του 2014 προχωρούν οι Δ.Ο.Υ ακολουθώντας συγκεκριμένες οδηγίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Ειδικότερα με εγκύκλιό του, ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής δίνει οδηγίες στις Δ.Ο.Υ. για την διαγραφή των προστίμων εκπρόθεσμης υποβολής καταστάσεων φορολογικών στοιχείων του 2014 που υπεβλήθησαν από 21.1.2016 έως και 25.1.2016.

Ποσά τα οποία έχουν ήδη καταβληθεί θα επιστραφούν αφού συμψηφισθούν με βεβαιωμένες οφειλές διευκρινίζεται στην σχετική εγκύγκλιο.

Στην εγκύκλιο, μεταξύ άλλων, διευκρινίζονται τα εξής:

– Πράξεις επιβολής προστίμου, που έχουν εκδοθεί και αφορούν εκπρόθεσμη υποβολή καταστάσεων φορολογικών στοιχείων για διασταύρωση πληροφοριών για το ημερολογιακό έτος 2014, κατά το χρονικό διάστημα από 21.1.2016 έως και 25.1.2016, ακυρώνονται.

– Ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. ή του ελεγκτικού κέντρου που εξέδωσε την πράξη επιβολής προστίμου ή σε περιπτώσεις κατάργησης ή αναστολής λειτουργίας της Δ.Ο.Υ., κατά περίπτωση, ο Προϊστάμενος της υπηρεσίας υποδοχής, ακυρώνει την εν λόγω πράξη, οίκοθεν ή έπειτα από σχετική αίτηση του φορολογούμενου σε περίπτωση που τα πρόστιμα έχουν επιβληθεί κατόπιν έκδοσης εντολής ελέγχου ορθής τήρησης βιβλίων και έκδοσης στοιχείων, εκδίδοντας σχετική απόφαση, ανεξαρτήτως υποβολής ή μη από τον φορολογούμενο ενδικοφανούς προσφυγής ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών ή προσφυγής του στα Διοικητικά Δικαστήρια. Τυχόν καταβληθέντα ποσά, αφού συμψηφισθούν με βεβαιωμένες οφειλές, επιστρέφονται.