Ανοδικά και σήμερα η Wall Street

0
3

Σε θετικό έδαφος κινούνται την Τετάρτη, μετά το αρνητικό "διάλειμμα" της Τρίτης, οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, καθώς τα ισχυρά εταιρικά κέρδη και ο – ακόμη υπό έλεγχο – πληθωρισμός στις ΗΠΑ δίνουν νέα "φτερά" στους επενδυτές για την ανάληψη ρίσκου.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones κερδίζει 91,85 μονάδες ή 0,29%, με τον ευρύτερο S&P 500 να καταγράφει άνοδο 13,28 μονάδων ή 0,34% και τον τεχνολογικό Νasdaq να καταγράφει κέρδη 80,77 μονάδων ή 0,58%.

Ο δείκτης Russell 2000 κερδίζει 0,5%, κινούμενος σε νέα επίπεδα – ρεκόρ, με τα κέρδη του από την έναρξη της εβδομάδας να φθάνουν το 11%. Πολλοί επενδυτές βλέπουν την πορεία των μετοχών εταιρειών χαμηλής κεφαλαιοποίησης ως συνώνυμο της οικονομικής ανάκαμψης από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Η μετοχή της Coca-Cola ενισχύεται περί το 1%, μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων δ' τριμήνου τα οποία ξεπέρασαν τις προσδοκίες της αγοράς, μέσω και της περικοπής σε κόστη. Η μετοχή της Under Armour σημειώνει "άλμα" 11% μετά την ανακοίνωση κερδών – έκπληξη στο δ' τρίμηνο, με τις πωλήσεις να ενισχύονται, κυρίως διά μέσου του διαδικτύου.

Ισχυρά κέρδη 13,6% και για τη μετοχή της Twitter, καθώς η πλατφόρμα social media ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες της Wall Street ως προς τα αποτελέσματα τριμήνου της, σε έσοδα αλλά και κέρδη.

Τα καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα των Lyft, Cisco Systems, Mattel και Yelp ενίσχυσαν επίσης το επενδυτικό κλίμα. Η Lyft δείχνει σημάδια ανάκαμψης από τις επιπτώσεις της κρίσης του κορονοϊού.

Οι traders αναμένουν επίσης και την αποψινή ομιλία του προέδρου της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Federal Reserve, Jerome Powell, στο Economic Club της Νέας Υόρκης.

Ο S&P 500 έχει κερδίσει άνω του 5% μέχρι στιγμής τον Φεβρουάριο, με όχημα και την αισιοδοξία τους για το νέο πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, που συζητείται αυτή την περίοδο στο Κογκρέσο.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει παρουσιάσει ένα σχέδιο μέτρων συνολικού ύψους 1,9 τρισ. δολ. αν και οι αναλυτές εκτιμούν ότι το τελικό ύψος του πακέτου θα είναι μικρότερο. Οι Δημοκρατικοί έχουν ήδη δρομολογήσει τις διαδικασίες για να προωθήσουν το σχέδιο χωρίς την υποστήριξη των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία που είναι μοιρασμένη (50 έδρες για το κάθε κόμμα). Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν εξάλλου εκφράσει ισχυρές αντιρρήσεις για ένα μεγάλο πακέτο τόνωσης της οικονομίας και έχουν αντιπροτείνει ένα πακέτο της τάξης των 600 δισ. δολ.

"Ο ιός συνεχίζει να μεταλλάσσεται, τα εμβόλια παίρνουν περισσότερο καιρό απ' όσο αναμενόταν να διανεμηθούν και η επίτευξή ανοσίας της αγέλης καθυστερεί λόγω των παραπάνω συνθηκών", τονίζει ο Chris Zaccarelli, CIO στην Independent Advisor Alliance. "Από την άλλη πλευρά, η τεράστια δημοσιονομική τόνωση και η εξαιρετικά προσαρμοστική στάση της Federal Reserve λογικά θα συνεχίσουν να συντηρούν την άνοδο των μετοχών όσο περιμένουμε αυτές οι δυσκολίες να περάσουν", προσθέτει.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow, 23 κινούνται με θετικό πρόσημο και 7 με αρνητικό. Των κερδών ηγούνται εκείνες των Dow Inc., Walt Disney και Walgreens Boots Alliance, ενώ των απωλειών εκείνες των Cisco, Walmart, Boeing.

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 1,4% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο, ενώ και οι δομικές τιμές, που δεν περιλαμβάνουν τα τρόφιμα και την ενέργεια, επίσης αυξήθηκαν 1,4%.

Από τον Δεκέμβριο ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 0,3% τον Ιανουάριο. Ο δομικός δείκτης παρέμεινε αμετάβλητος τον Ιανουάριο από τον προηγούμενο μήνα, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για άνοδο 0,1%.