Ασταμάτητη και σήμερα η Wall Street

0
4

Ανοδικό κλίμα επικρατεί την Πέμπτη στην Wall Street, μετά από τρεις συναπτές συνεδριάσεις ανόδου, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία, αλλά και τα εταιρικά αποτελέσματα τριμήνου και έτους.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones κερδίζει 158,64 μονάδες ή 0,62%, με τον γενικό S&P 500 να καταγράφει άνοδο 15,23 μονάδων ή 0,23%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq καταγράφει κέρδη 53,19 μονάδων ή 0,39%.

Ισχυρά ανοδικά κινείτο η μετοχή της Apple μετά τη δημοσιοποίηση του ρεπορτάζ του αμερικανικού δικτύου CNBC ότι βρίσκεται κοντά σε deal με την Hyundai-Kia για την από κοινού παραγωγή αυτόνομων οχημάτων. Τον Ιανουάριο, η Hyundai είχε αποκαλύψει ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με την κατασκευάστρια εταιρεία του iPhone για την παραγωγή αυτοκινήτων.

Άλμα σημειώνει και η μετοχή της EBay κατά άνω του 10%, μετά τα καλύτερα του αναμενομένα αποτελέσματα τριμήνου της και τις αναθεωρημένες επί τα βελτίω προβλέψεις της για το α' τρίμηνο του 2021.

Κέρδη και για τη μετοχή της PayPal (άνω του 6%), μετά τα καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματά της, ενώ αντιθέτως η μετοχή της Qualcomm βυθίζεται κατά 7%, μετά την ανακοίνωση εσόδων χαμηλότερων των προσδοκιών των αναλυτών για το α' τρίμηνο χρήσης του 2021.

Τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για τα επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα δίνουν επίσης ανοδική ώθηση στους δείκτες.

Μέχρι την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, ο Dow κατέγραφε από την αρχή της εβδομάδας άνοδο 2.5%, με τον S&P 500 και τον Nasdaq να έχουν κερδίσει 3,1% και 4,1%, αντίστοιχα.

Οι επενδυτές παρακολουθούν την οικονομία των ΗΠΑ για σημάδια ότι η ανάκαμψη δεν εκτροχιάζεται από τους υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων της νόσου Covid-19 και τις νέες μεταλλάξεις που θέτουν σε κίνδυνο την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Στο μεταξύ, η επιτάχυνση των εμβολιασμών ενισχύει τις ελπίδες ότι τους επόμενους μήνες η επιδημιολογική εικόνα θα βελτιωθεί, επιτρέποντας την άρση κάποιων περιορισμών.

Η αγορά παρακολουθεί παράλληλα τις νέες συζητήσεις στο Κογκρέσο για το δημοσιονομικό πακέτο στήριξης της οικονομίας. Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί έχουν ξεκινήσει τις δύσκολες διαπραγματεύσεις μετά την αρχική πρόταση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για ένα πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης 1,9 τρισ. δολ., το οποίο πάντως δύσκολα θα περάσει από το Κογκρέσο χωρίς μεγάλες περικοπές.

Μετά το κλείσιμο θα ανακοινώσουν τα οικονομικά τους μεγέθη η Ford Motor και Snap.

"Το κλίμα γύρω από την επίδραση του εμβολίου κατά του Covid είναι ακόμη πολύ υποτονικό. Θα βελτιωθεί όταν οι επενδυτές δουν ότι τα εμβόλια είτε θα εξασφαλίσουν ανοσία της αγέλης είτε λιγότερο σοβαρά κρούσματα της νόσου", σημειώνει το στέλεχος της Evercore, Dennis DeBusschere, σε γραπτό σχόλιό του.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow Jones, 24 κινούνται με θετικό πρόσημο και 6 με αρνητικό. Των κερδών ηγούνται εκείνες των American Express, Visa και Cisco Systems, ενώ των απωλειών εκείνες των Merck&Co., UnitedHealth και Amgen.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας υποχώρησαν κατά 33.000 στις 779.000 για την εβδομάδα μέχρι τις 30 Ιανουαρίου, παραμένοντας σε πτωτική τροχιά για τρίτη διαδοχική εβδομάδα.

Αύριο το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ θα ανακοινώσει τα στοιχεία του για τις νέες θέσεις εργασίας και την ανεργία τον Ιανουάριο.