ΔΝΤ: Η πανδημία ίσως μεγαλώσει τις υφιστάμενες οικονομικές ανισότητες μεταξύ των χωρών της ΕΕ

0
3

Η υφιστάμενη πανδημία του κορονοϊού ίσως διευρύνει τις υπάρχουσες οικονομικές ανισότητες που υπάρχουν στην Ευρώπη, εκτός και αν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναλάβουν δράση ως προς τον τερματισμό της πανδημίας, αλλά αν ταυτόχρονα επενδύσουν στη μετατροπή των οικονομιών σε πιο… πράσινες, δήλωσε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Σε ομιλία της σε διάσκεψη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τη Δευτέρα, η Γκεοργκίεβα επαίνεσε τις κυβερνήσεις της ΕΕ για το γεγονός πως διέθεσαν περισσότερα από 3 τρισεκατομμύρια ευρώ, για τη φορολογική στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών, κινήσεις οι οποίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και προγράμματα διατήρησης θέσεων εργασίας, πράγμα που βοήθησε περισσότερους από 54 εκατομμύρια εργαζόμενους.

«Αλλά η πορεία προς την ανάκαμψη είναι… άνιση… λόγω της διαφοράς στις θέσεις εκκίνησης, στην οικονομική δομή και στην ικανότητα ανταπόκρισης, κάτι που προκαλεί αύξηση των ανισοτήτων τόσο μεταξύ των χωρών, όσο και στο εσωτερικό αυτών», είπε.

Ανέφερε πως στην Ευρωπαϊκή ένωση των 27 χωρών, χώρες που είναι παραδοσιακοί τουριστικοί προορισμοί, όπως η Ισπανία, η Ελλάδα και η Ιταλία, υπέστησαν συρρίκνωση της οικονομίας τους κατά 9% το 2020 σε σύγκριση με μια μέση συστολή 6,4% στο σύνολο του μπλοκ.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ, μέχρι το τέλος του 2022, το κατά κεφαλήν εισόδημα στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη θα ήταν 3,8% χαμηλότερο από τις προ κρίσεως προβλέψεις, σε σύγκριση με ένα έλλειμμα μόλις 1,3% για τις προηγμένες οικονομίες της ΕΕ.

Οικονομολόγοι έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι μια τέτοια απόκλιση θα καταστήσει δυσχερέστερη την οικονομική διαχείριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ θα αυξανόταν ο κίνδυνος δημιουργίας κρίσεων.

«Μια πρόωρη αυστηροποίηση πολιτικής, ιδιαιτέρως την ώρα που οι οικονομίες που έχουν δεχτεί τοπ ισχυρότερο πλήγμα είναι ακόμα σε ευάλωτη θέση θα μπορούσε να επιδεινώσει τις διαφορές μεταξύ των χωρών», δήλωσε η Γκεοργκίεβα.

Η ΕΕ συμφώνησε πέρυσι να δανειστεί από κοινού 750 δισεκατομμύρια ευρώ και να τα ξοδέψει μέσω επιχορηγήσεων και δανείων σε μεταρρυθμίσεις και "πράσινες" και ψηφιακές επενδύσεις, που θα ενισχύσουν την πιθανή ανάπτυξη όσων κινδυνεύουν περισσότερο να μείνουν πίσω στην κούρσα.

Η Γκεοργκίεβα δήλωσε ότι ο συντονισμός τέτοιων "πράσινων" και ψηφιακών επενδύσεων είναι η πιο σημαντική δράση μακροπρόθεσμα: «Η ανάλυσή μας δείχνει ότι αυτό θα μπορούσε να αυξήσει το παγκόσμιο ΑΕΠ για μια περίοδο 15 ετών κατά περίπου 0,7% κάθε χρόνο, δημιουργώντας εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας», είπε.