ΕΕ-Βόρεια Ιρλανδία: Η ΕΕ καταδικάζει τις απειλές βίας κατά του προσωπικού που διενεργεί τους τελωνειακούς ελέγχους

0
2

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «καταδικάζει με μεγάλη αποφασιστικότητα» «κάθε απειλή βίας» κατά των ανθρώπων που είναι επιφορτισμένοι με την διενέργεια των τελωνειακών ελέγχων που εφαρμόζονται μετά το Brexit και έχουν διακοπεί από χθες Δευτέρα με εντολή των τοπικών αρχών λόγω της διατύπωσης απειλών για την ασφάλεια του προσωπικού, εν μέσω αυξανόμενης οργής στους κύκλους των ενωτικών, προτεσταντών της βρετανικής επαρχίας.

Οι αρχές της Βόρειας Ιρλανδίας έχουν διακόψει από χθες τους υγειονομικούς και τους κτηνιατρικούς ελέγχους στα λιμάνια του Μπέλφαστ και του Λαρν λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια του προσωπικού.

«Καταδικάζουμε με μεγάλη αποφασιστικότητα κάθε απειλή βίας εναντίον των μελών του λιμενικού προσωπικού ή (…) κάθε προσώπου που εκπληρώνει την αποστολή του θέτοντας σε εφαρμογή την συμφωνία αποχώρησης» στην Βόρεια Ιρλανδία, δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

«Υπό τις συνθήκες αυτές, κατανοούμε απολύτως τις αποφάσεις οι οποίες ελήφθησαν από τις βορειοϊρλανδικές αρχές για την προσωρινή διακοπή ορισμένων ελέγχων», συνέχισε ο εκπρόσωπος κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Εξαιτίας της κατάστασης, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι το προσωπικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αποσυρθεί προσωρινά από τα λιμάνια της Βόρειας Ιρλανδίας

«Τους ζητήσαμε να μην εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους σήμερα και θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση και θα προσαρμοστούμε αναλόγως», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, προσθέτοντας ότι η ασφάλεια του ευρωπαϊκού προσωπικού στην Βόρεια Ιρλανδία αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα.

Η έναρξη ισχύος του νέου καθεστώτος στις εμπορικές σχέσεις ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο λόγω του Brexit την 1η Ιανουαρίου σήμανε την εμφάνιση τελωνειακών ελέγχων για τα αγαθά που μεταφέρονται μέσω της Θάλασσας της Ιρλανδίας, ανάμεσα στην Βρετανία και την επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας.

Για την αποφυγή της επαναφοράς ενός σκληρού συνόρου ανάμεσα στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας (όπου και τα γεωγραφικά από ξηράς σύνορα ανάμεσα στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο) και την Βόρεια Ιρλανδία, υπονομεύοντας τις ειρηνευτικές συμφωνίες της Μεγάλης Παρασκευής, η βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας εξακολουθεί να ανήκει στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά.

Τηλεδιάσκεψη για το θέμα θα διεξαχθεί αύριο Τετάρτη με την συμμετοχή του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφκοβιτς, του Βρετανού υπουργού αρμόδιου για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου Μάικλ Γκόουβ και αξιωματούχων της κυβέρνησης της Βόρειας Ιρλανδίας.

«Οποια και αν είναι η αιτία, οι απειλές βίας είναι απαράδεκτες. Τελεία και παύλα. Όμως η κατάσταση (η ένταση για τους τελωνειακούς ελέγχους στα λιμάνια της Βόρειας Ιρλανδίας) υπάρχει εδώ και κάποιο καιρό», επεσήμανε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Ο Μάικλ Γκόουβ κατηγόρησε σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι ενεργοποίησε το Άρθρο 16 του Βορειοϊρλανδικού Πρωτοκόλλου, που ρυθμίζει τις εμπορικές συναλλαγές ανάμεσα στην Βρετανία και την Βόρεια Ιρλανδία, «κατά παραβίαση των κανόνων».

Το Άρθρο 16 επιτρέπει στις δύο πλευρές να λάβουν μονομερώς μέτρα, εάν υπάρξει απροσδόκητη αρνητική συνέπεια της συμφωνίας του Brexit.