Ενδεχόμενη μείωση του ΕΝΦΙΑ για μικρές και μεσαίες ιδιοκτησίες

0
1

Το ενδεχόμενο να έχουμε μείωση του ΕΝΦΙΑ ακόμη και μέσα στο 2021 άφησε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, θέτοντας όμως συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ τόνισε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια διπλή άσκηση: Η προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στις εμπορικές αξίες και η διεύρυνση της βάσης του φόρου με την ένταξη νέων περιοχών στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών. Όπως είπε, η άσκηση αυτή απαιτεί ανθρώπινους πόρους για την ολοκλήρωσή της, κάτι που δυσκολεύει σημαντικά η παράταση της υγειονομικής κρίσης και των περιορισμών στις μετακινήσεις.

Αν λοιπόν η άσκηση αυτή ολοκληρωθεί έγκαιρα και προκύψει δημοσιονομικός χώρος, τότε είναι πιθανό να έχουμε μείωση του ΕΝΦΙΑ μέσα στο 2021 με ωφελούμενους κυρίως αυτούς που έχουν μικρές και μεσαίες ακίνητες περιουσίες.

«Δεν θα κρατήσουμε τον επιπλέον δημοσιονομικό χώρο για άλλες ανάγκες. Αν προλάβουμε να ενσωματώσουμε τα στοιχεία έγκαιρα και έχουμε δημοσιονομικό χώρο τότε αυτός θα κατευθυνθεί στην μείωση του ΕΝΦΙΑ», είπε. Πρόσθεσε, επίσης, σε ό,τι αφορά την απαγόρευση από την ΕΕ για λήψη μόνιμων δημοσιονομικών μέτρων ότι η μείωση αυτή δεν θα επηρεάσει τα οικονομικά δεδομένα καθώς θα γίνει με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο.