Ευρωζώνη: Κατά 6,8% συρρικνώθηκε η οικονομία το 2020

0
4

Μικρότερη από ό,τι αρχικά αναμενόταν ήταν η ύφεση της οικονομίας της ευρωζώνης στους τρεις τελευταίους μήνες του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Το ΑΕΠ της ευρωζώνης μειώθηκε κατά 0,6% στο δ΄ τρίμηνο σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο χαμηλότερα από το -0,7% που αναμενόταν αρχικά.

Σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγουμένου έτους η οικονομία συρρικνώθηκε 5% στο δ΄ τρίμηνο, έναντι 5,1% που αναμενόταν.

Αυτή η συρρίκνωση έρχεται μετά από μια ισχυρή ανάκαμψη 12,4% που σημειώθηκε στο γ΄ τρίμηνο (σε τριμηνιαία βάση), όταν είχαν χαλαρώσει οι περιορισμοί για την πανδημία.

Στο β΄ τρίμηνο, η οικονομία της ευρωζώνης υπέστη ιστορική συρρίκνωση 11,7% έναντι του προηγουμένου τριμήνου.

Το 2020 η οικονομία της ευρωζώνης συρρικνώθηκε 6,8% εξαιτίας της πανδημίας, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις της Eurostat.

Επίσης, η Eurostat ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των απασχολούμενων στο δ τρίμηνο αυξήθηκε 0,3% σε τριμηνιαία βάση, μετά από την αύξηση 1% στο γ΄ τρίμηνο.

Η άνοδος της ανεργίας ήταν μέχρι στιγμής περιορισμένη, εν πολλοίς χάρη στα κυβερνητικά προγράμματα που καταβάλλουν τους μισθούς των υπαλλήλων σε αναστολή.

Το ποσοστό της ανεργίας παρέμεινε στο 8,3% τον Δεκέμβριο.