Ευρωζώνη: Υψηλότερα των εκτιμήσεων οι πωλήσεις λιανικής τον Δεκέμβριο

0
3

Αύξηση μεγαλύτερη από ό,τι αναμενόταν κατέγραψαν οι πωλήσεις λιανικής της ευρωζώνης τον Δεκέμβριο, καθώς οι Χριστουγεννιάτικες αγορές για υποδήματα και ρούχα προκάλεσαν αύξηση των πωλήσεων σε σχέση με τον Νοέμβριο.

Μάλιστα η Γαλλία και το Βέλγιο κατέγραψαν διψήφια αύξηση σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Η Eurostat ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις λιανικής στις 19 χώρες του ευρώ, αυξήθηκαν 2% σε μηνιαία βάση τον Δεκέμβριο, έναντι εκτιμήσεων για αύξηση 1,6%.

Σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2019, οι πωλήσεις λιανικής διαμορφώθηκαν 0,6% υψηλότερα παρά την πανδημία, ποσοστό διπλάσιο από ό,τι αναμενόταν.

Η Eurostat τόνισε ότι οι μηνιαίες πωλήσεις υποδημάτων και ρούχων, αυξήθηκαν 12,4% τον Δεκέμβριο μετά από την πτώση 30,5% τον Νοέμβριο, αντισταθμίζοντας την μηνιαία πτώση 75 στις πωλήσεις ηλεκτρικών αγαθών και επίπλων και την πτώση σε εξοπλισμό υπολογιστών και βιβλίων.

Η αύξηση στις πωλήσεις λιανικής, ήταν μεγαλύτερη στη Γαλλία, με τις πωλήσεις να ενισχύονται 22,3% σε σχέση με τον Νοέμβριο, και στο Βέλγιο, όπου αυξήθηκαν 15,9%, αντισταθμίζοντας την πτώση 9,65 στη Γερμανία.

Σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, οι πωλήσεις λιανικής εμφάνισαν αύξηση 5,6% στα τρόφιμα, ποτά και καπνό τον Δεκέμβριο, κάτι που βοήθησε να αντισταθμιστεί η πτώση στις πωλήσεις καυσίμων, εξαιτίας των απαγορεύσεων στις μετακινήσεις.

Επίσης σε ετήσια βάση, οι πωλήσεις προϊόντων (εκτός τροφίμων) εμφάνισαν πτώση 0,8%, παρά το ότι το μεγαλύτερο μέρος του εμπορίου έχει μετακινηθεί στο διαδίκτυο, όπου οι παραγγελίες ενισχύθηκαν 27,5% έναντι του Δεκεμβρίου 2019.