Γαλλία: 120 δισ. ευρώ έχουν αποταμιεύσει τα νοικοκυριά το 2020 λόγω των lockdowns

0
2

Το ποσό των 120 δισ. ευρώ έχουν συσσωρεύσει στις αποταμιεύσεις τους τα γαλλικά νοικοκυριά το 2020, καθώς το lockdown περιόρισε τις δαπάνες και η κυβερνητική βοήθεια διατήρησε τα εισοδήματα, σύμφωνα με την Τράπεζα της Γαλλίας.

Το πότε και το πώς οι Γάλλοι καταναλωτές θα ξοδέψουν τα λεφτά τους είναι σημείο-κλειδί για τον καθορισμό της ταχύτητας ανάκαμψης της οικονομίας μετά την πανδημία.

Ενώ δεν υπάρχει πλήρες lockdown στη Γαλλία, το παρατεταμένο κλείσιμο εστιατορίων και μπαρ και η πανεθνική απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα, διατηρεί ένα πλαφόν στις δαπάνες για την ώρα.

Και καθώς αυξάνονται οι νοσηλείες, δεν υπάρχει μεγάλη πιθανότητα επικείμενης άρσης των περιορισμών.

"Είναι ζήτημα εμπιστοσύνης -αυτό θα μετατρέψει τις αποταμιεύσεις σε ανάπτυξη”, ανέφερε ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, Francois Villeroy de Galhau.

Για να εκτιμηθούν οι αποταμιεύσεις, η Τράπεζα της Γαλλίας συνέκρινε τις πραγματικές αποταμιεύσεις το 2020 με την τάση, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2019.

Η κεντρική τράπεζα δήλωσε επίσης ότι ενώ υπάρχει αύξηση 217 δισ. Ευρώ στα επίπεδα μεικτού χρέους των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων το 2020, οι ταμειακές τους ροές αυξήθηκαν επίσης κατά 200 δισ. Ευρώ, υποδηλώνοντας ότι οι περισσότερες εταιρείες δαπανούν ένα μόλις μέρος των εκτάκτων, εγγυημένων απο΄το δημόσιο, δανείων.