Γερμανία: Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων η πτώση των πωλήσεων λιανικής

Οι γερμανικές πωλήσεις λιανικής υποχώρησαν περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Δεκέμβριο καθώς η απόφαση για πιο αυστηρά μέτρα lockdown, συρρίκνωσε τις καταναλωτικές δαπάνες στην μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης στο τέλος του έτους.

Η καγκελάριος Angela Merkel και οι πρωθυπουργοί των κρατιδίων αποφάσισαν να κλείσουν τα περισσότερα καταστήματα και υπηρεσίες από τα μέσα Δεκεμβρίου μετά από το μερικό lockdown για μπαρ, εστιατόρια, και χώρους ψυχαγωγίας, που εισήχθη στις αρχές Νοεμβρίου, το οποίο απέτυχε να μειώσει τον αριθμό των κρουσμάτων.

Η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις λιανικής μειώθηκαν κατά 9,6% σε μηνιαία βάση μετά από την πτωτικά αναθεωρημένη άνοδο του 1,1% τον Νοέμβριο.

Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για πτώση 2,6%, και τα στοιχεία σηματοδοτούν την μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από το 1994 που ξεκίνησε η καταγραφή στοιχείων.

Τα περιοριστικά μέτρα άφησαν μεγάλες πληγές τον Δεκέμβριο. Σε σχέση με τον Νοέμβριο, οι πωλήσεις υποχώρησαν σε ανησυχητικό βαθμό, αναφέρει αναλυτής της VP Bank.

Σε ετήσια βάση, οι πωλήσεις αυξήθηκαν 1,5%, έναντι της πτωτικά αναθεωρημένης αύξησης κατά 5% τον Νοέμβριο.

Για το 2020 συνολικά, οι πωλήσεις λιανικής αυξήθηκαν 3,9% σε ετήσια βάση έναντι εκτιμήσεων για αύξηση 4,1%, αλλά και πάλι πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση που έχει καταγραφεί.