Η Santander “ποντάρει” σε ταχεία ανάκαμψη μετά την ανακοίνωση ζημιών για πρώτη φορά στην ιστορία της

0
1

Η ισπανική Santander "ποντάρει" σε οικονομική ανάκαμψη το 2021 με όχημα τον μαζικό εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, την ώρα που η ίδια, δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρωζώνης, κατέγραψε για πρώτη φορά καθαρές ζημίες σε ετήσια βάση, το 2020.

Μια πρόσφατη βελτίωση στις πληρωμές δανείων από πελάτες οδήγησε επίσης στην εκτίμηση ότι θα υπάρξει χαμηλότερο κόστος ασφάλισης των δανείων για το 2021. Οι προβλέψεις για τα "κακά δάνεια", καθώς οι πελάτες προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν αποπληρωμές λόγω της πανδημίας COVID-19, ήταν ένας σημαντικός παράγοντας για τις  απώλειες του υπήρξαν 2020.

"Η επιτυχημένη διάθεση του εμβολίου θα λειτουργήσει ως ισχυρός καταλύτης για την οικονομική ανάκαμψη", δήλωσε η πρόεδρος Ana Botin, επικαλούμενη μια έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τον περασμένο μήνα, η οποία προβλέπει παγκόσμια ανάπτυξη για το 2021.

Ωστόσο, για το τέταρτο τρίμηνο του 2020, τα καθαρά κέρδη της Santander υποχώρησαν κατά 90% στα 277 εκατομμύρια ευρώ, καθώς υπήρξαν δαπάνες εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ λόγω του κόστους πληρωμής για τις περικοπές θέσεων εργασίας και το κλείσιμο υποκαταστημάτων στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης που έγινε, κυρίως στην Ισπανία. Οι αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Reuters, ανέμεναν κέρδος 411 εκατομμυρίων.

Οι Ευρωπαϊκές τράπεζες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα χαμηλά επιτόκια και την οικονομική ύφεση που προκλήθηκε από την πανδημία κάτι που τους αναγκάζει να μειώσουν το κόστος.

Για το σύνολο του 2020, η Santander κατέγραψε ζημίες 8,77 δισ. ευρώ, καθώς πραγματοποίησε έκτακτες δαπάνες ύψους 12,6 δισ. ευρώ στο β' τρίμηνο.

Οι βασικές αγορές της Santander, που εκτείνονται από τη Βραζιλία έως την Ισπανία, έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία, με τα ασθενέστερα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών να επιδεινώνουν το πρόβλημα.

Ωστόσο, τα καθαρά έδωσα από τόκους του τέταρτου τριμήνου (NII), αυξήθηκαν 3,2% από το προηγούμενο τρίμηνο, στα 8,02 δισεκατομμύρια ευρώ, πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών 7,79 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Οι μετοχές ανεβαίνουν

Οι μετοχές της Santander αυξήθηκαν περίπου 1,6% μετά από την άνοδο σχεδόν 5% την Τρίτη, ξεπερνώντας τον δείκτη αναφοράς της Ισπανίας.

Η JPMorgan αναφέρει ότι ο στόχος της Santander για το 2021 ως προς το κόστος εσόδων είναι μικρότερος από 47%, καθώς και οι στόχοι κερδοφορίας και πιστωτικού κινδύνου, θα πρέπει να μεταφράζονται σε καθαρά έσοδα 6,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η Santander δήλωσε ότι σκοπεύει να πληρώσει μέρισμα 0,0275 ευρώ ανά μετοχή, κάτω από το αρχικό σχέδιο  του 0,1 ευρώ.

Η τράπεζα σημειώνει ότι στοχεύει σε διαμόρφωση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας CET-1 σε επίπεδα 11%-12% και του υποκείμενου δείκτη ROTE στο 13%-15% μεσοπρόθεσμα.