Ήπιες απώλειες στη Wall Street

0
2

Ήπια πτωτικά κινούνται οι δείκτες της Wall Street στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με τον S&P 500 να "οπισθοχωρεί” από το χθεσινό ιστορικό υψηλό του (το ένατο από την αρχή του έτους), ελλείψει νέων καταλυτών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν την αγορά σε υψηλότερα επίπεδα.

Ωστόσο, οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς, παρότι το ισχυρό ράλι που ξεκίνησε στις αρχές του μήνα δείχνει να χάνει τη δυναμική του, βρίσκονται σε τροχιά να ολοκληρώσουν την εβδομάδα ανοδικά, κοντά στα επίπεδα ρεκόρ τους.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones χάνει 43,45 μονάδες ή 0,14% στις 31.387,25 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 υποχωρεί κατά 0,13% στις 3.911,40 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κινείται 0,23% χαμηλότερα, στις 13.993,97 μονάδες.

Η αμερικανική αγορά κινήθηκε ανοδικά τις προηγούμενες μέρες, εν μέσω των προσδοκιών των επενδυτών για μια ομαλή επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας, των ελπίδων που τροφοδοτεί η προώθηση στο Κογκρέσο του νέου πακέτου τόνωσης της οικονομίας, αλλά και της επιτάχυνσης των εμβολιασμών σε αρκετές πολιτείες.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε εξάλλου την Πέμπτη ότι οι ΗΠΑ έχουν συνάψει συμφωνίες για την αγορά άλλων 200 εκατ. δόσεων από τις φαρμακευτικές εταιρείες Μoderna και Pfizer, προσθέτοντας ότι έως το τέλος Ιουλίου θα υπάρχουν αρκετές δόσεις ώστε να καλυφθεί ο εμβολιασμός 300 εκατ. Αμερικανών.

Ώθηση έδωσαν και οι τελευταίες διαβεβαιώσεις της αμερικανικής Federal Reserve ότι δεν σχεδιάζει να αλλάξει σύντομα την πολιτική της. Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ επανέλαβε αυτή την εβδομάδα ότι η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει την ιδιαίτερα διευκολυντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής μέχρι η οικονομία να βρει τον βηματισμό της.

Στον αντίποδα, το ράλι των μετοχών με τα συνεχή ιστορικά υψηλά στη Wall Street, τα ακόμα ιδιαίτερα αυξημένα κρούσματα του κορονοϊού σε ολόκληρη τη χώρα και ο κίνδυνος των μεταλλάξεων συνεχίζουν να προβληματίζουν τους επενδυτές, που φαίνεται να τηρούν στάση αναμονής μέχρι να εμφανιστεί κάποιος νέος καταλύτης που θα μπορούσε να δώσει ώθηση για νέα άνοδο.