Καταρρέει η αγορά εποχιακών ειδών και για τις Απόκριες

0
3

Στη βιτρίνα του καταστήματος στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, οι ληστές από το Casa de Papel, η Frozen, ο τζόκερ και οι πριγκίπισσες έχουν πάρει τις θέσεις τους και περιμένουν να ντύσουν τους επίδοξους καρναβαλιστές. Οι πελάτες, ωστόσο, φέτος -εν μέσω πανδημίας- είναι προς το παρόν ελάχιστοι και οι ιδιοκτήτες των εποχικών καταστημάτων είναι αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να δουν τα εποχικά αυτά είδη να ξαναμπαίνουν στα κουτιά.

Τα παραπάνω ανέφερε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού ο Δημήτρης Στράκας, ιδιοκτήτης του πιο παλιού καταστήματος της Θεσσαλονίκης με αποκριάτικες στολές και αξεσουάρ. Όπως λέει, εμπόρευμα υπάρχει, αλλά όχι και οι ανάλογες, μέχρι στιγμής, παραγγελίες.

«Είναι μια δουλειά που απαιτεί προετοιμασία από το καλοκαίρι. Τότε πιστεύαμε πως τα πράγματα θα διορθωθούν και πηγαίνοντας από βδομάδα σε βδομάδα, φτάσαμε εδώ που είμαστε. Εμείς φτιάξαμε τις στολές, η παραγωγή έχει βγει κανονικά και υπάρχουν ήδη διαθέσιμες 8000 αποκριάτικες στολές στο κατάστημα και πολλές ακόμη χιλιάδες στην παραγωγή μας», σημειώνει.

Ο κ. Στράκας επισημαίνει πως η πτώση στις πωλήσεις σε σχέση με πρόπερσι «αγγίζει» το 70%, καθώς είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που δεν θα πραγματοποιηθούν -λόγω των περιοριστικών μέτρων εξαιτίας της πανδημίας- καρναβαλικές εκδηλώσεις σε δήμους, γιορτές και πάρτι στα σχολεία και στα νυχτερινά μαγαζιά. Παράλληλα, σημειώνει πως και τα άλλα εποχικά είδη της χρονιάς που πέρασε έχουν μείνει στα κουτιά.

«Μειωμένη κίνηση είχαμε μόνο στα εποχικά των Χριστουγέννων και τώρα, για δεύτερη χρονιά, τα αποκριάτικα, που αντιπροσωπεύουν το 50% του τζίρου μας, είναι στον αέρα», αναφέρει ο κ. Στράκας, η επιχείρηση του οποίου λειτουργεί από το 1989 και έχουν περάσει από το κατάστημά του περισσότερες από ενάμιση εκατομμύρια αποκριάτικες στολές.

Προς το παρόν, τα μηνύματα από τη δειλή αγοραστική κίνηση δεν φαίνεται να είναι ενθαρρυντικά και οι παραγγελίες, μέχρι σήμερα, για την περίοδο των καρναβαλιών περιορίζονται στις αποκριάτικες βρεφικές στολές μιας και τα παιδάκια της …αγκαλιάς δεν μπορούν να βγουν μόνα τους έξω και οι γονείς θέλουν να έχουν μια αναμνηστική φωτογραφία με τον δικό τους λιλιπούτειο καρναβαλιστή εντός σπιτιού.