Moody’s: Θετική για το αξιόχρεο της Alpha Bank η συμφωνία της με την Davidson Kempner Capital Management

0
3

H συμφωνία της Alpha Bank με την Davidson Kempner Capital Management (DK) είναι θετική για το αξιόχρεό της (credit positive), αναφέρει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's σε έκθεσή του. Η συμφωνία που ανακοίνωσε η Alpha Bank προβλέπει την πώληση στην DK του 80% της θυγατρικής της εταιρείας διαχείρισης «κόκκινων» δανείων, CEPAL, καθώς και των μισών από τα τιτλοποιημένα δάνειά της, συνολικού ύψους 10,8 δισ. ευρώ.

Ο Moody's σημειώνει ότι οι δύο αυτές συμφωνίες είναι credit positive για την τράπεζα, επειδή μειώνουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά της (NPEs) και περιορίζουν σημαντικά τους κινδύνους του ισολογισμού της, που είναι και τα δύο στόχοι της συναλλαγής Galaxy.

«Αναμένουμε ότι η συμφωνία με την DK θα διευκολύνει την ολοκλήρωση της συναλλαγής Galaxy που αφορά σε τιτλοποιημένα δάνεια έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου φέτος», αναφέρει ο οίκος. Με αυτή τη μεγάλη τιτλοποίηση, το ποσοστό των NPEs της τράπεζας θα μειωθεί περίπου στο 24% από 43% τον Σεπτέμβριο του 2020, προσθέτει.

Σημειώνει, επίσης, ότι με την τιτλοποίηση τα ληξιπρόθεσμα και καταγγελμένα δάνεια της Alpha Bank θα μειωθούν στα 3,2 δισ. ευρώ από 9,1 δισ. ευρώ τον περασμένο Σεπτέμβριο. Επίσης, η τράπεζα θα μειώσει το υπόλοιπο των στεγαστικών δανείων της που έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη σε 800 εκατ. ευρώ από 3,2 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο.

Ο Moody's εκτιμά ότι θα καθυστερήσει μία σημαντική οργανική μείωση των NPEs της τράπεζας, δεδομένων των δυσμενών λόγω της πανδημίας οικονομικών συνθηκών, που καθιστούν απίθανη την επίτευξη του στόχου της για μονοψήφιο ποσοστό NPE στο τέλος του 2022. Εκτιμά, επίσης, ότι για μέρος των δανείων της τράπεζας, ύψους 4,2 δισ. ευρώ, για τα οποία είχε δοθεί αναστολή καταβολής των δόσεων τον Σεπτέμβριο του 2020, έχει αυξηθεί ο κίνδυνος μη αποπληρωμής τους.