Mytilineos: Μέχρι το 2030 θα παράγουμε “πράσινο” αλουμίνιο

0
3

Στόχος της Mytilineos είναι να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις της Συνόδου του Παρισιού: μέχρι το 2030 θα έχει μειώσει τις εκπομπές της πάνω από 75% ενώ το 2050 θα έχει επιτύχει μηδενικές εκπομπές, ανέφερε προ ολίγου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos Ε. Μυτιληναίος ανοίγοντας τις εργασίες του ESG Summit Net Zero Action.

Όπως είπε ο κ. Μυτιληναίος η εταιρεία αναλαμβάνει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και θα είναι υπόλογη ενώπιον της κοινωνίας αλλά και των μετόχων της για την επίτευξη των στόχων, προσθέτοντας ότι ο τομέας έργων βιώσιμης ανάπτυξης θα επιτύχει πρώτος  τη μείωση των εκπομπών. Ο ίδιος ανέφερε ότι έχει γίνει σημαντική πρόοδος στον τομέα του αλουμινίου και το 2030 η Mytilineos  θα παράγει μόνο "πράσινο" αλουμίνιο.

Για τον τομέα της ενέργειας, ο κ. Μυτιληναίος σημείωσε ότι η πρόσφατη εξαγορά ενός σημαντικού χαρτοφυλακίου ηλιακών έργων και έργων αποθήκευσης ενέργειας θα επιφέρει σε 3 χρόνια ισορροπία στην παραγωγική δυναμικότητα του ομίλου, με 2000MW αερίου και 2000MW ΑΠΕ. Για την πλήρη αντικατάσταση του αερίου από ΑΠΕ, τόνισε, θα χρειαστούν 10 με 15 χρόνια.

Ο ίδιος τόνισε ότι η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ και εγκαταστάσεις αποθήκευσης είναι στην πραγματικότητα φθηνότερη από το φυσικό αέριο. Επενδύουμε σε ΑΠΕ και ταυτόχρονα επενδύουμε στη μείωση του κόστους μας, αυτός θα είναι ο στόχος μας για αυτή την άσκηση που κάνουμε, υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στη γενικότερη τάση των επιχειρήσεων να αναλαμβάνουν εθελοντικά περιβαλλοντικές δεσμεύσεις, ο κ. Μυτιληναίος σημείωσε ότι δεν χρειάζεται "αστυνόμευση” καθώς οι εταιρείες αναλαμβάνουν ηθικές δεσμεύσεις έναντι της κοινωνίας και των μετόχων τους. Εάν δε συμμορφωθούμε με αυτές τις δεσμεύσεις, θα μας τιμωρήσουν οι ίδιοι οι μέτοχοί μας, πρόσθεσε ο ίδιος.

Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι υφίστανται οι κατάλληλες συνθήκες, διαφυλάσσοντας ταυτόχρονα την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας, πρέπει να αξιοποιήσουμε νέα καινοτόμα εργαλεία υπογράμμισε ο κ. Μυτιληναίος.

Για τη χώρα μας, τόνισε ότι καθώς βγαίνει από την κρίση χρέους, κατά τη διάρκεια της οποίας το πρώτο μέλημα των επιχειρήσεων ήταν να επιβιώσουν, όλο και περισσότερες επιχειρήσεις θα εξετάζουν τη θέσπιση νέων στόχων για το ESG. Σε ό,τι αφορά τον κλάδο του αλουμινίου σημείωσε ότι καταγράφεται τάση παγκοσμίως για τον πράσινο μετασχηματισμό της παραγωγής.

Ο κ. Μυτιληναίος υπογράμμισε ότι δεν υφίσταται δίλημμα μεταξύ φιλικών πολιτικών για το περιβάλλον και κερδοφορίας. Εάν χρησιμοποιήσουμε καινοτόμες ιδέες και εργαλεία μπορούμε να πετύχουμε εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα σε χαμηλότερο κόστος. Δεν πλήττεται η κερδοφορία όταν κάνεις καλό στο περιβάλλον, τόνισε ο κ. Μυτιληναίος.

Θεωρούμε ότι σήμερα είναι η κατάλληλη στιγμή να ανακοινώσουμε αυτούς τους νέους πράσινους στόχους, έχουμε ήδη μειώσει κατά 60% τις εκπομπές μας τα τελευταία 10 χρόνια, έχουμε συμφωνήσει στις συγκεκριμένες δεσμεύσεις, τώρα νιώθουμε ακόμη περισσότερο την έντονη πίεση της κοινωνίας που απαιτεί από τις επιχειρήσεις και την πολιτική ένα καλύτερο μέλλον και αυτό προϋποθέτει έναν καλύτερο πλανήτη και ένα καλύτερο περιβάλλον τόνισε ο κ. Μυτιληναίος.