Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κωδικοποιεί και επαναλαμβάνει τα μέτρα στήριξης

0
3

«Όσο η επιδημιολογική κατάσταση μας υποχρεώνει σε επιβολή περιοριστικών μέτρων τόσο η κυβέρνηση συνεχίζει τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που πλήττονται καθώς και των ανέργων» τόνισε μεταξύ άλλων στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ταραντίλης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ανέφερε για τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την στήριξη όσων πλήττονται, τα εξής:

-Για τη στήριξη των ανέργων παράταση κατά δύο μήνες των επιδομάτων ανεργίας που έληξαν τον Ιανουάριο και αυτών που θα λήξουν τον Φεβρουάριο

– Συνέχιση του προγράμματος για τη δημιουργία 100.000 νέων θέσεων εργασίας με κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών για έξι μήνες και επιπλέον επιδότηση 200 ευρώ σε περίπτωση πρόσληψης μακροχρόνια ανέργου

– Εφαρμογή σειράς προγραμμάτων του ΟΑΕΔ για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με επιχορήγηση μισθού και κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών

Αναφορικά με τη στήριξη των εργαζομένων και των νοικοικυριών:

– Αναστολή, από την 1η του χρόνου, της καταβολής Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα.

– Αποζημίωση ειδικού σκοπού 534 ευρώ σε μηνιαία βάση των εργαζομένων των οποίων οι συμβάσεις εργασίας έχουν τεθεί σε προσωρινή αναστολή.

– Αποζημίωση ειδικού σκοπού σε εργαζόμενους ειδικών κατηγοριών (όπως οι επαγγελματίες της Τέχνης και του Πολιτισμού).

– Οικονομική ενίσχυση σε επιστήμονες.

– Υποχρέωση διατήρησης των θέσεων εργασίας για χρονικό διάστημα μετά τη λήξη των αναστολών συμβάσεων εργασίας ως προϋπόθεση για την κρατική συνδρομή σε επιχειρήσεις.

– Επιδότηση της δόσης δανείων έως 90% για 9 μήνες (πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ») σε δανειολήπτες, που πλήττονται από τις συνέπειες της πανδημίας και έχουν δάνεια με προσημείωση-υποθήκη στην 1η κατοικία.

– Απαλλαγή από το 40% του ενοικίου που καταβάλλουν εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει τεθεί σε αναστολή, καθώς και αυτού που καταβάλλουν οι φοιτητές των οποίων ο ένας γονέας βρίσκεται σε αναστολή εργασίας.

Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε σε μέτρα που καλύπτουν τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις. Είπε συγκεκριμένα:

-Μείωση, από την 1η του χρόνου, κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών.

-Αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων μέχρι τον Απρίλιο, και ρύθμισή τους σε 12 άτοκες ή σε 24 δόσεις με χαμηλό επιτόκιο.

-Κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται σε προσωρινή αναστολή.

-Κάλυψη 60% του καθαρού μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών με το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» για το χρόνο μειωμένης απασχόλησης.

Σχετικά με τη στήριξη επιχειρήσεων

-Πλήρης απαλλαγή των επιχειρήσεων που παρέμειναν κλειστές από την καταβολή του ενοικίου για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο και καταβολή από το Κράτος στους εκμισθωτές του 80% του μηνιαίου μισθώματος.

-Αναστολή πληρωμών αξιογράφων και χορήγηση διευκολύνσεων στους κομιστές.

-Μείωση έως μηδενισμός της προκαταβολής φόρου εισοδήματος σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία.

-Αναστολή αποπληρωμής δόσεων των ενήμερων τραπεζικών δανείων για επιχειρήσεις που πλήττονται.

Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων

-Πέμπτος κύκλος Επιστρεπτέας Προκαταβολής το μισό της οποίας -όπως και στον προηγούμενο κύκλο- είναι μη επιστρεπτέο.

-Στήριξη επιχειρήσεων στην άντληση δανείων μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και του Ταμείου Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ ΙΙ).

-Μη επιστρεπτέα επιχορήγηση σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις μέσω των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης».