Ούτε τα αρνητικά στοιχεία για την ανεργία “φρενάρουν” την Wall Street

0
3

Με θετικά πρόσημα κινούνται οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street την Πέμπτη, σε μια προσπάθεια συνέχισης του θετικού μομέντουμ των αρχών Φεβρουαρίου, μετά τις απώλειες της Τρίτης και τα μεικτά πρόσημα της Τετάρτης.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones κερδίζει 8,97 μονάδες ή 0,03%, με τον S&P 500 να κερδίζει 6,72 μονάδες ή 0,14% και τον τεχνολογικό Nasdaq Composite να καταγράφει κέρδη 42,88 μονάδων ή 0,31%.

Μετά το ισχυρό ράλι των αρχών του μήνα, ο ρυθμός της αγοράς έδειξε μια επιβράδυνση και αναδίπλωση εκ μέρους των επενδυτών. Παρ' όλα αυτά, ακόμη και στη χθεσινή συνεδρίαση ο Dow έκλεισε σε ιστορικό υψηλό, με τα κέρδη του σε μηνιαία βάση να κινούνται περί το 5%.

Τα στοιχεία ωστόσο για τις νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ αποδείχθηκαν χειρότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Σχετικό καμπανάκι είχε κρούσει την Τετάρτη το βράδυ και ο πρόεδρος της Federal Reserve, Jerome Powell, χαρακτηρίζοντας "ζοφερή" την κατάσταση στην αγορά εργασίας και κάνοντας λόγο για την ανάγκη μιας "υπομονετικά προσαρμοστικής" νομισματικής πολιτικής.

Ώθηση στην επενδυτική ψυχολογία δίνει και η πρόοδος στο Κογκρέσο για την έγκριση του πακέτου τόνωσης το οποίο αναμένεται να δώσει νέα ώθηση στην οικονομία. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν παρουσίασε ένα πακέτο μέτρων συνολικής αξίας 1,9 τρισ. δολ. ξεπερνώντας με ευκολία τις προσδοκίες των αναλυτών.

Από τις εταιρείες του S&P 500 που έχουν ανακοινώσει μέχρι στιγμής αποτελέσματα τριμήνου και έτους, άνω του 80% έχουν διαψεύσει ευχάριστα τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Wall Street, σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού δικτύου CNBC.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow, 16 κινούνται με θετικό πρόσημο και 14 με αρνητικό. Των κερδών ηγούνται εκείνες των Visa, Salesforce και Coca Cola, ενώ των απωλειών εκείνες των 3M, Walgreens Boots Alliance και Caterpillar.

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι 793.000 Αμερικανοί υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 6 Φεβρουαρίου. Οι νέες αιτήσεις για την προηγούμενη εβδομάδα αναθεωρήθηκαν ανοδικά στις 812.000.

Οι αιτήσεις υποχωρούν σταθερά από τις αρχές Ιανουαρίου όταν ξεπέρασαν τις 900.000.

Ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ προειδοποίησε χθες ότι η οικονομία είναι ακόμα πολύ μακριά από το σημείο που χρειάζεται όσον αφορά την απασχόληση. Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ ανέφερε πάντως ότι η πολιτική της Fed χρειάζεται να παραμείνει "υπομονετικά διευκολυντική", στέλνοντας ένα καθησυχαστικό μήνυμα στις αγορές ότι η κεντρική τράπεζα θα κρατήσει αμετάβλητη την πολιτική της.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα έδειξαν ότι η ανεργία υποχώρησε στο 6,3% τον Ιανουάριο από 6,7% ένα μήνα νωρίτερα. Το Φεβρουάριο του 2020, πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, η ανεργία ήταν στο μόλις 3,5%.