Πετρέλαιο: Σταθερά επάνω από τα 60 το βαρέλι

0
2

Σε θετικό έδαφος κινούνται οι τιμές πετρελαίου την Τετάρτη συνεχίζοντας το κερδοφόρο σερί τους για όγδοη σερί ημέρα, καθώς τα στοιχεία που δείχνουν πτώση των αποθεμάτων αργού πετρελαίου των ΗΠΑ, δημιουργούν αισιοδοξία για αναμενόμενη αύξηση της διεθνούς ζήτησης καυσίμων.

Σε αυτό το κλίμα, το αργό τύπου Brent, παράδοσης Απριλίου, προσθέτει 14 cents ή 0,23% και κινείται στα 61,36 δολ. το βαρέλι. Παράλληλα, το αργό τύπου West Texas Intermediate, παράδοσης Μαρτίου, ενισχύεται κατά 19 cents ή 0,33% και κινείται στα 58,55 δολ. το βαρέλι.

Τα αποθέματα αργού υποχώρησαν κατά 3,5 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα έως τις 5 Φεβρουαρίου σε περίπου 474,1 εκατομμύρια βαρέλια, σύμφωνα με στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου (API ). Αναλυτές σε έρευνα του Reuters ανέμεναν αύξηση κατά 985.000 βαρέλια. Τα επίσημα στοιχεία της αμερικανικής Υπηρεσίας Ενέργειας (EIA) αναμένονται σήμερα Τετάρτη.

«Μια ανακοίνωση παρόμοια με αυτή του API πιθανότατα θα συνεχίσει να παρέχει υποστήριξη στην αγορά», αναφέρει η ING Economics σε ανακοίνωσή της.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν σημειώσει άνοδο από τον Νοέμβριο καθώς οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο ξεκίνησαν τις προσπάθειες εμβολιασμού κατά του κορονοϊού, ενώ παράλληλα θέτουν σε εφαρμογή μεγάλα οικονομικά πακέτα για την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας.

Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο, η Σαουδική Αραβία, μειώνει την προσφορά τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, μαζί με τις περικοπές που συμφωνήθηκαν από τον OPEC+.

Ορισμένοι αναλυτές προβλέπουν τώρα ότι θα υπάρξει έλλειμμα εφοδιασμού το 2021 καθώς περισσότεροι πληθυσμοί εμβολιάζονται και αρχίζουν να ταξιδεύουν και επιστρέφουν στα γραφεία για εργασία, αυξάνοντας ενδεχομένως τη ζήτηση για τα καύσιμα.